Impresii de la VinVest (5)

Domeniile Nicoresti

In plimbarile mele prin VINVEST ajung in sfarsit la Domeniile Nicoresti , o noutate pe piata vinurilor din Romania sau poate o continuitate daca privim si citim mapa de prezentare. De aici aflam ca zona respectiva a fost intens cultivata cu vie iar astazi prin aportul noilor proprietari sunt cultivate aici Feteasca Alba, Feteasca Regala, Riesling Italian, Aligote dar si Babeasca Neagra, Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon, Oporto.

Suprafata totala a plantatiilor viticole ale Domeniului Nicoresti ocupa 250 hectare. Aflu totodata ceva important si pentru agentiile turistice: aici la Nicoresti exista si o sala de degustare. Arhitectul sau pe intelesul producatorilor de vin, oenologul, inginerul viticol, este Eduard Gheorghita care asigura astfel aparitia unor vinuri de excelenta, si anume: Babeasca Neagra premium, Feteasca Neagra premium, Rubiniu de Nicoresti, Daina Rosu, Daina Alba, Daina Roze.

Dupa atata documentare incerc sa si “aprofundez” un pahar de Babeasca Neagra premium, ceva neobisnuit pentru mine. Va spun cu toata convingerea ca este ceva deosebit. Plec de aici cu promisiunea facuta d-nei Plotino Mocanu Doina ca o sa vin negresit la Nicoresti pentru a cunoaste indeaproape pe acesti fauritori de frumos.
Totodata vin si cu o recomandare pentru ei : Veniti la Targul de Vinuri PROVINO Iasi  care se desfasoara in perioada 3-6 noiembrie 2011 si este accesibil pe www.provino.ro.

Recas

Ajung si la o podgorie “din partea locului” cum se zice, adica din zona Timisoarei, si anume RECAS. O podgorie foarte indragita  de mine si nu numai pentru faptul ca aici se face un vin deosebit de bun, dar si pentru faptul ca aici am si cativa colegi cavaleri ai vinului: Phillip Cox, Gheorghe Iova, Giurgiu. Si spun aceasta pentru ca Solo Quinta, un sec alb produs de Cramele Recas, a castigat Marele premiu al celei de-a XVII-a editii a Concursului “Vinalies Internationales”, desfasurat la Paris, in perioada 25 februarie – 1 martie 2011.

Oenologul Marius Pasca  spune ca vinul are in componenta cinci soiuri si este pentru prima data cand un vin romanesc ajunge sa cucereasca “Oscarul” la prestigiosul concurs francez.

“Vinul este compus din cinci soiuri, care incap intr-o sticla mica, dar care face loc unor caractere puternice – Muscat Otonel, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Chardonnay si Feteasca Neagra. Este un vin foarte catifelat si cu un post-gust de lunga durata. Este un vin ce are 13 volume alcool, pe care-l punem la masa doar alaturi de mancaruri alese si in momente in care dorim sa ne desfatam”, a spus Pasca.

Gheorghe Iova, directorul Cramelor Recas, a adaugat ca premiul este cu atat mai important cu cat a fost unicul vin din Europa de est care a urcat pe podiumul intrecerii pariziene.Din peste o mie de vinuri albe seci, cel mai punctat a fost Solo Quinta 2010.

Anul trecut, Cramele Recas au obtinut Medalia de aur, iar anul acesta, Marele Premiu pentru cel mai bun vin din concurs.

Trebuie totodata sa vorbesc si de alt vin indragit de mine, Cuvee Uberland, care este o capodopera a vinurilor rosii. Incepand cu strugurii selectati manual din zone foarte mici din cele mai bune parcele ale podgoriei Cramelor Recas, este vinificat “mestesugareste”, apoi invechit in barrique transilvanean timp de 14 luni; este pur si simplu cel mai bun vin rosu al Cramelor Recas produs vreodata. Compus atent dintr-o selectie din cele mai bune soiuri de Merlot (85%), Cabernet (10%) si Feteasca Neagra (5%), este deja cel mai medaliat vin al Cramelor Recas – cu un succes rasunator la Concursul Mondial de la Bruxelles din 2008 unde a castigat medalia de aur, iar la Mundus Vini 2008 in Germania a castigat o medalie de argint.

Am discutat desigur la un pahar de Solo Quinta impreuna cu Ciprian Rosca, Directorul Comercial al Cramelor Recas, si speram totodata amandoi ca vinurile Recas vor ramane la acelasi standard ridicat.

De asemenea sper ca Cramele Recas vor participa in toamna la Targul de Vinuri PROVINO de la Iasi care se desfasoara sub inaltul patronaj al  Prof.dr.ing.Valeriu Cotea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *