Orasul vinicol subteran Milestii Mici

Intreprinderea de Stat Combinatul de Vinuri de Calitate “Milestii Mici” este amplasata in apropierea comunei Milestii Mici, nu departe de capitala Chisinau. Milestii Mici este unul dintre cele mai vechi sate moldovenesti, fapt confirmat de scrierile vechi din letopisete si cronici.

Cercetarile arheologice au gasit aici ramasite ale diferitelor epoci si culturi care dateaza incepand cu mileniul X-XI i.e.n. Preotul Emanuil Brihunet, protoireul bisericii “Sf.Nicolae” din satul Milestii Mici, a gasit in manuscrise vechi informatii despre sat care dateaza din 30 martie 1528.

Din cele mai vechi timpuri locatarii satului Milestii Mici isi construiau case de piatra, dobandita manual din minele situate in apropiere. La moment galeriile obtinute au o lungime de peste 200 km (182.000 metri patrati), iar grosimea stratului pana la suprafata (de la 30 la 85 m) asigura o umiditate relativa a aerului de 85-95% si o temperatura constanta de +12…+14 grade Celsius – conditii ideale pentru pastrarea si maturarea indelungata a vinurilor sub pamant.

Milestii Mici a fost fondata in 1969. Intreprinderea si-a modificat de cateva ori statutul, in prezent fiind Combinatul de Vinuri de Calitate Milestii Mici, intreprindere de stat specializata in producerea, pastrarea si comercializarea bauturilor alcoolice, declarata in anul 2005 de Parlamentul Republicii Moldova “Patrimoniu Cultural-National al Republicii Moldova”.

Activitatea intreprinderii este asigurata prin munca celor 260 de angajati in diferite sectii de producere: sectia de pastrare, sectiile de imbuteliere a vinurilor, a vinului spumant si colectia.

Milestii Mici dispune de o colectie de vinuri care a marcat faima intreprinderii pe piata interna si internationala a vinurilor. In luna august a anului 2005 “Colectia de Aur” Milestii Mici a fost recunoscuta de Guinness World Records ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume si numara cca 1.5 mln de butelii. Vinurile de colectie cu marca comerciala “Milestii Mici” sunt vinuri exceptionale, cel mai vechi datand din 1968. Rafinatele vinuri albe, cum ar fi: Sauvignon 1988, Dnestrovscoe 1984, viguroasele vinuri rosii Cabernet Sauvignon 1986, Codru 1987, Negru de Purcari 1986 sau delicatele vinuri de desert Auriu 1986, Trandafirul Moldovei 1986 sunt apreciate la cel mai inalt nivel de vinificatorii din intreaga lume.

Orasul vinicol subteran “Milestii Mici” este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Republica Moldova si gazduieste vizitatori din toata lumea.

Itinerarul excursiei poate fi parcurs cu masina, dar este mult mai placut sa faci o plimbare pe jos, printre stradutele umbrite de felinare, cu denumiri de vinuri Cabernet, Aligote, Feteasca, etc.

Cascada sapata in piatra si budanele imense de stejar reflecta misterios o atmosfera de vraja, de poveste. Dupa ce fac cunostinta cu frumusetile subterane, vizitatorii sunt invitati in Salile de Degustare. Vara ele bucura oaspetii cu racoarea beciului, iarna cu caldura focului in camin.

Ansamblul arhitectural imbina perfect cele trei componente universale – apa, piatra, foc, care se armonizeaza de minune cu vinurile si cu bucatele delicioase propuse la degustare.

Pentru mai multe informatii despre Milestii Mici vizitati site-ulĀ www.milestii-mici.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *