In procesul de servire a vinului, un rol foarte important il are temperatura. Fiecare sortiment de vin are instructiunile sale de pastrare si servire, pentru a se beneficia la maxim de calitatile sale. O temperatura nepotrivita va transforma chiar si cel mai calitativ vin intr-unul plat si inexpresiv.
Este bine de stiut ca nu se recomanda:
- servirea vinurilor la temperaturi sub 6ºC sau peste 20ºC
- inghetarea vinului
- introducerea de bucati de gheata in vin
Alte recomandari:
- vinurile tinere se servesc la temperaturi mai mici decat cele maturate
- aducerea vinului la temperatura optima se realizeaza lent, nu brusc
- destuparea vinului rosu se face cu cateva ore inainte de servire
- destuparea vinului alb se realizeaza in momentul servirii
- vinurile de colectie trebuie decantate inainte de a fi servite
- in cazul vinurilor vechi nu se recomanda o oxigenare prelungita.
Pentru fiecare sortiment de vin exista recomandari de servire.
Vinul rosu, lejer, se serveste la temperatura subsolului, 10-12ºC, cel tare, corpolent in schimb, la temperatura incaperii 17-19ºC.
Vinurile spumoase si cele albe, dulci, se servesc reci, la 6-8ºC.
Vinul alb cu arome lemnoase se serveste usor racit, la 12ºC iar cel lejer si rose la 10ºC. La aceste temperatui gustul si buchetul vinului este cel mai bine perceput.