Temperaturi de servire a vinului

In procesul de servire a vinului, un rol foarte important il are temperatura. Fiecare sortiment de vin are instructiunile sale de pastrare si servire, pentru a se beneficia la maxim de calitatile sale. O temperatura nepotrivita va transforma chiar si cel mai calitativ vin intr-unul plat si inexpresiv.

Este bine de stiut ca nu se recomanda:

  • servirea vinurilor la temperaturi sub 6ºC sau peste 20ºC
  • inghetarea vinului
  • introducerea de bucati de gheata in vin
Alte recomandari:
  • vinurile tinere se servesc la temperaturi mai mici decat cele maturate
  • aducerea vinului la temperatura optima se realizeaza lent, nu brusc
  • destuparea vinului rosu se face cu cateva ore inainte de servire
  • destuparea vinului alb se realizeaza in momentul servirii
  • vinurile de colectie trebuie decantate inainte de a fi servite
  • in cazul vinurilor vechi nu se recomanda o oxigenare prelungita.
Pentru fiecare sortiment de vin exista recomandari de servire.
Vinul rosu, lejer, se serveste la temperatura subsolului, 10-12ºC, cel tare, corpolent in schimb, la temperatura incaperii 17-19ºC.
Vinurile spumoase si cele albe, dulci, se servesc reci, la 6-8ºC.
Vinul alb cu arome lemnoase se serveste usor racit, la 12ºC iar cel lejer si rose la 10ºC. La aceste temperatui gustul si buchetul vinului este cel mai bine perceput.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *