Cramele Recas – mic istoric

Prima dovada de atestare a podgoriei Recas dateaza din anul 1447, cand Mihail de Ciorna – Banul Severinului – a cumparat viile de la Ioan si Ecaterina Magyar pentru 32 de florinti (moneda de aur maghiara).

De atunci regiunea a fost calcata de razboaie si invazii, a fost colonizata de svabii din sudul Germaniei, unguri, austrieci dar si de sarbi si croati, acum fiind cea mai vestica parte a Romaniei apropiata de capitala regiunii, Timisoara.

Viile au ramas tot timpul si au devenit o parte integrala a culturii locale si un simbol renumit al Banatului, care azi este exportat in mai bine de 25 de tari din toata lumea.

Activitatea in Recas a fost reluata la sfarsitul secolului 20, cu telul de a invata din acea traditie si cultura de vin din podgoria straveche, la care sa se adauge investitii semnificative. Firma romano-britanica care o patroneaza detine 700 hectare de teren cu plantatie de vie de inalta calitate, care a fost complet innoita si care este intr-un continuu program de replantare, peste 100 de hectare/an in ultimii ani, materialul saditor fiind adus de producatori de elita din Europa.

Clima este de tip continental mediteraneana, cu influente moderate de la raul Bega care trece prin apropiere si colinele Muntiilor Carpati Occidentali unde este localizata plantatia. Zona are o expunere ideala la soare, cu pante in directie sudica si vestica pe care soarele le mangaie de-a lungul intregii zile, si care au o varietate mare de tipuri de sol, de la brun roscat de padure pana la sol cu continut ridicat de oxizi de fier – perfect pentru vinurile rosii – toate pe o roca de baza calcaroasa – perfect pentru vii.

Oenologul firmei – Hartley Smithers din Australia, a lucrat timp de 5 ani cu echipa locala de vinificatori, printre care se numara si ing.Florin Voloaca, avand ca scop rafinarea si adaptarea metodelor lui si tehnologiei de ultima ora la conditiile naturale deosebite gasite in Recas.

O noua investitie la Cramele Recas este si centrul de turism, care cuprinde un magazin de vinuri, o bucatarie dotata cu echipament de ultima generatie si mai multe zone frumos amenajate pentru luarea mesei, in interiorul cramei si in hruba veche aflata la 9 metri sub pamant, si afara, unde se afla diverse terase acoperite.

Pe VinPremium.ro gasiti 3 sortimente de vin de la Cramele Recas: Solo Quinta, Sole Barrique Chardonnay, Sauvignon Blanc Sole.

Sursa poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *