Plavaie, vechi soi romanesc de vita de vie

Plavaie este un soi vechi autohton, despre care se spune ca s-a nascut “o data cu romanul”. Incepand de astazi este prezent in magazinul online VinPremium, in editie limitata, Livia Plavaie 2010 de la Crama Garboiu. Va invitam sa o incercati.

In trecut, acest soi era intalnit la majoritatea podgoriilor din Moldova: la Panciu constituiau aproape jumatate din suprafata podgoriei,la Odobesti era plantat pe suprafete mari, s.a. Tot atunci era cunoscut sub numele de “Plavana” sau “Balana”, “Balaie”, “Balaia”. Plavaie este in prezent mai rar intalnit in tara noastra, insa continua sa se cultive in Ucraina, Slovacia, Serbia si Muntenegru, Kazahstan, Kargazstan, Austria, Bulgaria sau Ungaria.

Cateva informatii generale despre soiul Plavaie:

  • Soi autofertil, nu necesita fecundare incrucisata
  • Se cultiva in plantatii mari, pure
  • Viguros
  • Da productii mari spre foarte mari.
  • Boabele au culoarea alb-verzui si sunt acoperite cu o pruina densa
  • Culesul incepe catre sfarsitul lunii septembrie si luna octombrie
  • Strugurii acumuleaza 160-170 g/l zaharuri

Vinurile de Plavaie au culoarea galben-verzui, sunt seci, cu o tarie alcoolica de 9-10 grade. Au o aciditate ridicata, 4-5 g/l, ce le asigura prospetime. Aroma este discreta iar gustul placut si atragator. Se recomanda ca vinurile de Plavaie sa fie consumate tinere cand sunt caracterizate de prospetime si fructuozitate.

Plavaie se serveste la inceputul mesei, in asociere cu branzeturi proaspete, carne alba (friptura de pasare la gratar, peste).

Sursa informatii: “Vechi soiuri romanesti de vita de vie” – Ion M.Pusca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *