Despre Zghihara

Zghihara este un soi romanesc vechi, nascut pe malurile Prutului, reprezentat in magazinul nostru online de Zghihara de Husi.

Zghihara a avut mereu o arie modesta de extindere, fiind cultivat in special in Moldova, mai ales in zona judetului Vaslui. A fost numit si “Ghihara”, “Poama de Husi”, “Poama zosaneasca”, “Poama vinoasa de Husi”, “Zghihara Galbena”, “Galbena de Husi”, s.a.

Zghihara este un soi autofertil, viguros, cu o crestere mare si rezistenta buna la seceta, dar sensibil la ger si bruma. Acest soi da vinuri albe, de culoare verde-galbui, cu tarie alcoolica de 9-10 grade, concentratie mica de zaharuri (maxim 170-180 g/l), aciditate de 5-6g/l.

Vinul Zghihara este viu si proaspat, usor, acid, cu un gust acrisor, cu nuante de macris.

Sunt apreciate in special de barbati si se recomanda a fi baute tinere (nu se preteaza la invechire). Se servesc alaturi de peste sau fructe de mare si de asemeni alaturi de specialitati din legume.

Este excelent alaturi de preparate precum: salsa (rosie si verde), risotto cu parmezan, pui cu lamaie, pizza cu fructe de mare, omleta cu bacon, sufleu de spanac, mancare chinezeasca, crab fript.

Sursa de informare:

“Vinul potrivit, mancarea potrivita” – Linda Johnson-Bell

“Vechi soiuri romanesti de vita de vie” – Ion M.Pusca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *