Sortimente de vin alb

Vinul alb este realizat din sucul strugurilor sau pielea strugurilor de culoare galbena, aurie sau verde, sau din sucul anumitor struguri rosii. Culoarea ce rezulta nu este una chiar alba, ci aurie, insa clar mai deschisa decat ale altor tipuri de vin.

Exista mai multe varietati de vin alb, astazi vom incerca sa enumeram o parte din ele, cele mai importante si mai cunoscute la nivel mondial.

Vinurile Chardonnay

Este cea mai bine vanduta specialitate de vin alb. Prezinta o gama deosebita de arome, de la unt si stejar, la arome fructate de par, mar, fructe tropice, pepene sau citrice.

Chardonnay-ul se serveste alaturi de preparate din pui, porc, fructe de mare, sau retete ce au la baza smantana sau unt. Alte recomandari de servire: salate, creveti, curry, guacamole, usturoi.

Preparate ideale: bacon, bruschetta, curcan copt, fondue, guacamole, homar, limba, mancare indiana cu sos de iaurt condimentat, supa de morcovi, paste cu scoici, paste cu sos pesto, peste alb, peste in crusta de mirodenii, chiftele de peste, pui copt, salata Caesar.

Recomandarea noastra: Chardonnay – Viticola Corcova (2008, alb, sec, 13.5% tarie alcoolica)

Vinurile Gewürztraminer

Un sortiment mai putin cunoscut, este realizat din strugure alb crescut in special in Franta, Germania, Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite. Gewürztraminer-ul poate fi sec sau dulce si se serveste de obicei cat este tanar. Aroma sa poate fi de: miere, scortisoara, caisa, para, trandafir, dovleac.

Gewürztraminer-ul se serveste alaturi de preparate asiatice sau carne alba la gratar.

Preparate ideale: arpagic in sos cremos, mancare chinezeasca, mancare indiana cu sos de iaurt condimentat, mancare thailandeza, miel cu curry, peste afumat, porc la cuptor cu sos de mustar, rata cu portocale.

Recomandarea noastra: Gewürztraminer – Nachbil (2008, alb, sec, 13.5% tarie alcoolica)

Vinurile Pinot Gris

Mai este cunoscut si sub numele de Pinot Grigio (in Italia), este inrudit cu sortimentul Pinot Noir. Gustul este dominat de arome de para, lamaie, mar si pepene.

Un Pinot Gris se serveste alaturi de sos de tomate, carne alba prajita sau sotata, porc sau preparate cu alune.

Preparate ideale: ardei umpluti, ardei copti, caviar, foie gras, omleta cu bacon, cotlete de porc la gratar, porc la cuptor, Quiche Lorraine, tarta cu ceapa.

Recomandarea noastra: Pinot Gris Prestige – Domeniile Coroanei Segarcea (2008, alb, sec, 12.5% tarie alcoolica)

Vinurile Riesling

Aproape la fel de cunoscut ca si Chardonnay-ul, vinul Riesling are un mare succes pe piata. Este foarte aromat, facandu-si simtita prezenta marul, piersica si para, cu tonuri secundare florale, si condimente si miere la parfum.

Se serveste chiar si la aperitive sau desert, la retete cu carne alba, porc sau fructe de mare, la mancare mexicana, asiatica sau marocana.

Preparate ideale: arpagic in sos cremos, deserturi pe baza de zmeura, mancare chinezeasca, salata de cartofi, somon afumat, sunca afumata, stiuca, tacos cu carne de vita.

Recomandarea noastra: Riesling de Rhin – Nachbil (2008, alb, sec, 12% tarie alcoolica)

Vinurile Sauvignon Blanc

Nascuta pe valea Loirei in Franta, vinurile Sauvignon Blanc au fost reinnoite in Noua Zeelanda, unde in zona Malborough s-au produs vinuri cu arome deosebite, de fructe tropicale si agrise. Sauvignon Blanc este de obicei un vin sec, cu arome distinctive vegetale.

Prezinta o gama diverse de arome, de la cele vegetale la aroma de iarba, fan, citrice, fructe tropicale.

Se serveste alaturi de preparate vegetariene, mancaruri italiene cu sos si/sau usturoi, salate grecesti, salata Caesar, mancaruri thailandeze, retete cu carne alba.

Preparate ideale: anghila afumata, anghinare, crab fript, creveti, cocktail de creveti, deserturi pe baza de ghimbir, jambalaya, legume crude, chiftele de peste, pizza cu fructe de mare, salata cu pui.

Recomandarea noastra: Bacanta Sauvignon Blanc – Crama Garboiu (2009, alb, sec, 13.9% tarie alcoolica)

Alte sortimente de vin alb: Albarino, Chenin Blanc, Gruner Veltliner, Kerner, Muller-Thurgau, Pinot Blanc. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *