Sortimente de vin rosu

Gustul soiurilor de struguri rosii aduc cu cele ale fructelor rosii: cirese negre sau rosii, zmeura, pruna, capsuna, coacaze negre sau rosii. Paleta de arome este diversa, de la minerale, condimente, tutun, ierburi, fan, la drojdie, miere, nuci sau caramel.

Exista o serie bogata de vinuri rosii, astazi vom vorbi despre o parte din ele, cele mai importante si mai cunoscute la nivel mondial.

Vinurile Cabernet Sauvignon

Supranumit “Regele vinurilor rosii” (este cel mai cautat vin rosu din lume), Cabernet Sauvignon este originar din zona Bordeaux. Strugurii Cabernet Sauvignon cer un climat mai cald, aici producand un vin aromat, taninos, ideal pentru invechire.

Daca este cules la momentul potrivit, cand este perfect echilibrat, atunci va rezulta un vin cu note de coacaze negre, cedru, trabuc, piper verde, ciocolata neagra, menta, afine, vanilie, prune, cirese.

Se recomanda a se servi alaturi de carne rosie, paste, miel, branzeturi si ciocolata, la o temperatura de 17-18 grade Celsius.

Preparate ideale: cuscus, chili con carne, rinichi, rulada coapta de carne tocata, vrabioara la gratar, miel cu ierburi de Provence, friptura de miel cu sos de menta, pizza bolognese, porc si carnati condimentati, hamburger, muschi de vita, carne de mistret.

Recomandarea noastra: Cabernet Sauvignon Grand Selection – Wine Princess (2003, rosu, sec, 13.5% tarie alcoolica)

Vinurile Merlot

Strugurele clasic de Merlot este originar din regiunea Bordeaux a Frantei. Merlot prezinta o gama varianta de arome, precum prune, cirese, trandafiri, coacaze negre. Este folosit adesea in combinatii cu Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc.

Se poate servi alaturi de carne rosie, dar si alba, de pui, paste, salate, la o temperatura de 17-18 grade Celsius.

Preparate ideale: confit de canard, empanadas, vrabioara la gratar, vita cu ciuperci, vita Stroganoff, vita Wellington.

Recomandarea noastra: Merlot – Agricola Stirbey (2007, rosu, sec, 14% tarie alcoolica)

Vinurile Pinot Noir

Nu este un vin usor de crescut, dar efortul este recompensat. Necesita conditii de crestere optime, cu zile calduroase si seri racoroase. Este ce mai faimos strugure nobil din Burgundia, cunoscut ca si “Burgund Rosu”, mai mult, se spune ca este printre cele mai elegante vinuri ce provin din Franta.

Este plantat in regiuni din toata lumea: Statele Unite (California, Oregon), Australia, Italia, Germania, Noua Zeelanda.

Nu este produs in cantitati mari, datorita cerintelor deosebite de crestere, de aceea este si mai scump.

Aroma sa aminteste de prune, rosii, cirese, fructe de padure, vanat, condimente, zmeura, capsuna, merisoare, violete, fan.

Un Pinot Noir este potrivit alaturi de retete din pui, vita, peste, miel si porc, la o temperatura de 16-17 grade Celsius. Se potriveste usor la alimente diverse.

Preparate ideale: bibilica, coq au vin, miel cu curry, cotlet de porc la gratar, pui cu sos de zbraciogi si smantana, pui copt, rulada coapta de carne tocata, salata de cartofi, sauerbraten, somon rece, sunca coapta, tartine cu somon si crema de branza, varza de Bruxelles.

Vinurile Sangiovese

Sangiovese este cea mai comuna varietate de struguri rosii plantati din Italia. Este taninos, se foloseste de obicei in cupaje, alaturi de Cabernet Sauvignon, de exemplu. Are nevoie de clima calda pentru a produse caracteristicile necesare invechirii in sticla: continut de alcool si savoare. Daca clima e rece, are acizi puternici si taninuri amare.

Aromele sale dominante includ scortisoara, vanilie, cirese, prune, capsuna. Nivelul de aciditate al vinurilor Sangiovese este medie spre inalta. Este un vin bogat, robust, ce poate fi rosu usor, astrigent si comun sau ferm si usor condimentat.

Se serveste alaturi de carne alba, rosie, peste, paste sau branzeturi, la o temperatura de 17-18 grade Celsius.

Preparate ideale: bresciola, carpaccio, paste cu scoici, pizza, aluaturi cu carne si sos bechamel.

Recomandarea noastra: Sangiovese – Nachbil (2008, rosu, sec)

Alte sortimente de vin rosu: Cabernet Franc, Chianti, Malbec, Zinfandel, Syrah, Temperanillo, Periquita, Pinotage, Nebbiolo, Gamay, Grenache, Barbera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *