Vinul si mancarea thailandeza

Mancarea thailandeza este inca un mister pentru mine. Am tot auzit de parfumul ei aromat, picant, de gusturile contrastante, de asortarile ingenioase de condimente precum frunze de tei, lemongrass, coriandru, ghimbir, busuioc, ardei iute, sucuri de citrice. Astept cu nerabdare momentul cand voi putea gusta asa ceva. Insa pana atunci m-am informat despre asortarea vinului la aceste preparate, pentru ca nu vad o mancare deosebita fara un vin de top alaturi.

Se pare ca vinurile potrivite pentru mancarea thailandeza sunt cele care mai taie din aroma picanta ce o caracterizeaza, si anume vinurile albe seci sau cele usor dulci, necondimentate.

La preparatele culinare cu baza de curry si smantana, biryani sau satay, se asorteaza un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay. La mancarurile cu chili si carne de vita se potriveste un Shiraz fructat. Alaturi de preparatele ce contin legume ca zucchini, dovleac, asparagus, morcov, se recomanda un Riesling sau un Gewurztraminer. Aceste 2 vinuri se servesc si alaturi de pui picant in sos de chili, taitei galbeni cu carne de homar, rata in sos rosu de curry. Preparatele cu fructe de mare se pot servi alaturi de un Moscato d’Asti rece.

La o supa de creveti picanta (Tom yam kung) se recomanda un Rose sau un Riesling.

Deserturile thailandeze se asorteaza cu un vin rece, de exemplu un Riesling.

Si vinurile rosii pot fi servite alaturi de mancare thailandeza, la preparate precum: rata prajita cu sos curry rosu (Kaeng phed ped yang) – Pinot Noir, Pinot Gris, Rose; taitei thailandezi prajiti (Phad Thai) – Pinot Noir; Pui cu curry verde (Kaeng khieow waan kai) – Pinot Noir; pui prajit cu acaju (Kai pad mamuang hinmaphan) – Pinot Noir, Riesling; vita cu sos de curry thailandez Panaeng (Panaeng nuea) – Pinot Noir, Riesling.

Vinurile spumante se asorteaza la salata cu pomelo proaspat si mango crud (Yam som-o/mamuang) sau la aperitive gen frunza de piper infasurata in jurul a diverse condimente.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *