Rara Neagra (Babeasca Neagra)

De curand avem in magazin un nou sortiment de vin, Rara Neagra de Purcari, produs dintr-un vechi soi romanesc de vita de vie. In Romania este cunoscut mai ales ca Babeasca Neagra, termenul de Rara Neagra fiind folosit la Chisinau.

Soiul Babeasca Neagra este rezultat al selectiei populare, din vita salbatica de padure, si a trait in contemporaneitatea unor personalitati ca Burebista, Decebal sau Dicomes. Chiar si Stefan cel Mare a baut un pocal din acest vin.

Legenda spune ca Voievodul, urcand pe valea Siretului, in drum spre Cetatea de Scaun Suceva, a trecut prin podgoria Nicoresti, unde a gustat din vinul rosu obtinut in acea toamna, care i-a placut mult. Ulcica de vin i-a fost adusa de o batrana a locului, de aceea Voievodul a numit vinul rosu cu numele de “Babeasca”.

In cultura a fost intalnit sub numele de “Cracana” (Odobesti), “Crangana” (Panciu), “Rara neagra” (Chisinau), “Caldarusa neagra” (Dobrogea).

In jurul anului 1950 denumirea de “Babeasca neagra” a fost preluata pe intreg teritoriul Romaniei si doar peste Prut se mai pastreaza oficial denumirea de “Rara neagra”.

Soiul “Babeasca neagra” este unul foarte productiv, ce asigura productii mari de struguri. Dispune de un sistem radicular foarte puternic dezvoltat, rezistent la seceta, asadar a fost cultivat cu succes pe terenurile nisipoase ale tarii.

La coacere strugurii sunt ramurosi, cu boabe rare neomogene, ce seamana cu dantura fracturata a unei batrane – de aceea i se mai spune si “Rara neagra”. Ajunge la maturitate deplina in a doua jumatate a lunii septembrie.

Vinul de Babeasca neagra are o aciditate ridicata, ceea ce ii confera multa prospetime. Culoarea este rosu-rubinie, vie si stralucitoare. Sunt vinuri usoare, ce se servesc la temperaturi cuprinse intre 10-15 grade Celsius, alaturi de preparate din carne – pui fript, pui la cuptor, cotlet de miel, friptura de vita, frigarui.

Sursa de informatii: “Vechi soiuri romanesti de vita de vie” – Ion M.Pusca

Dictionar Enciclopedic Roman, Editura Politica, Bucuresti, 1962

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *