Dictionar viti-vinicol (1)

Pentru a intelege mai bine termenii din articolele de pe blog, vom explica intelesul catorva cuvinte in cadrul unei serii de articole.

aciditate – vinurile contin diversi acizi, inclusiv acizii tartric, malic si citric. Aciditatea ajuta la pastrarea prospetimii si echilibrului. Un vin cu mult acid poate avea un gust intepator, unul cu prea putin acid poate fi slab si neplacut la gust.

baric – butoi mic din stejar; baricul clasic bordelez are o capacitate de 225l, in Bourgogne are 228l, tipologia americana are 235l.

cuvee – folosit pentru a descrie un cupaj (amestec de vinuri diferite ca soi, stil, origine, varsta, pentru a imbunatati echilibrul vinului). Se realizeaza nu doar pentru obtinerea unui gust mai bun ci pentru unicalitatea lui.

DOC – zona in care se cultiva struguri si se produce vin, delimitata legal

fermentare malolactica – proces ce transforma acizii malici in acizi lactici; in special vinurile rosii sunt supuse fermentarii malolactice.

magnum – sticla de 1.5 litri; are tendinta de a se matura mai incet si mai elegant decat sticlele normale de 0.75 litri.

oenolog – specialist in vinuri si vinificatie

rose – vinuri de culoare roz, fiind situate intre vinul rosu si cel alb. Se produce prim amestecarea vinurilor rosii cu cele albe (in Champagne) sau prin lasarea la macerare a vinurilor rosii pentru o perioada scurta.

taninuri – compusi atringenti care usuca gura. Se gasesc in pielitele, samburii si ciorchinii de struguri, sunt foarte importanti in compozitia vinului rosu asigurandu-i acestuia structura, greutatea dar si ajutandu-l sa se matureze in sticla.

vin de desert – care contine cantitati mari de zahar; se consuma la desert.

zahar rezidual – zahar ce ramane in vin dupa procesul de fermentatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *