Vinuri rosii: Zinfandel

Zinfandel este cultivat mai ales in California, rareori in alte regiuni. Este de origine croata, cel mai probabil a fost adus in California de italienii care s-au stabilit pe coasta de nord in secolul XIX. Exista trei tipuri de Zinfandel rosu, majoritatea incadrandu-se in a treia categorie: fructate, culoare deschisa; structura medie, rustica, arome fructate; bogate, indraznete, intensitate maxima. Toate prezinta un nivel ridicat de alcool.

Multe dintre vechile podgorii de Zinfandel au supravietuit, dand recolte mici dar aromate. O problema cu cultivarea de Zinfandel este ca acesta poate suferi din cauza coacerii; daca sunt culesi prea devreme, strugurii au gust acru, daca insa sunt culesi prea tarziu, au o aroma asemanatoare marmeladei. Important e sa fie culesi cand sunt copti pe deplin.

Culoarea unui vin Zinfandel este rosu stralucitor. Gustul si mirosul amintesc de piper negru, zmeura coapta. Este un vin fructat, indraznet, unic.

Se serveste alaturi de mancare condimentata, aromata. Preparate recomandate: cele pe baza de vinete, iahnie de fasole, carne la gratar, placinta cu carne, tacos cu vita, aripioare Buffalo, carne in stil cajun, cassoulet, empenadas, gulas, pui paprika, chili con carne, friptura de rata, friptura de curcan, salate, sos de ardei iute, hamburgeri, mancare greceasca, rulada de carne tocata, pizza bolognese, ratatouille, caprioara cu sos de merisor, carnati, tocaturi. Nu se serveste alaturi de peste.

Temperatura ideala de servire este intre 18,3° C – 21° C grade.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *