Branzeturi si vin

Branzeturile si vinul au fost servite impreuna de secole intregi. Cu toate acestea, gama diversa de optiuni din zilele noastre pentru vin, dar si branzeturi, face ca alaturarea lor sa devina mai dificila. Vom veni astazi cu cateva recomandari de servire a vinului impreuna cu branzeturi, insa trebuie tinut minte ca experimentarea proprie este un proces placut, care poate duce la descoperiri uimitoare, asa incat cu prima ocazie nu va opriti de la testat.

O optiune sigura este de a servi vin si branzeturi din aceeasi zona. Important de stiut este si ca un tip de branza tare, cu aroma mai delicata, se asociaza cel mai bine cu vinurile cu mult tanin. Branzeturile mai cremoase, cu arome puternice, fac pereche buna cu vinuri ce prezinta o aciditate mai mare, cum ar fi un Chardonnay. Branzeturile sarate necesita ca partener un vin dulce. Cu cat branza este mai picanta, cu atat vinul ar trebui sa fie mai dulce.

In cele ce urmeaza vom lua cele mai populare sortimente de vin si le vom asocia cu branzeturi disponibile pe piata.

Cabernet Sauvignon: Camembert, Cheddar, Colby, Danish Blue, Gorgonzola, Gouda, Parmezan, branza albastra, Roquefort

Chardonnay: Brie, Camembert, branza de capra, Gouda, Gruyere, Parmezan, Provolone

Gewurztraminer: Boursin, Camembert, Chevre, Muenster, Swiss, Wensleydale

Merlot: Brie, Camembert, Cheddar, Gorgonzola, Gouda, Gruyere, Jarlsberg, Parmezan

Pinot Blanc: Brie, Camembert, Feta

Pinot Gris: Cheddar, Asiago, Edam, branza de capra, Gouda, Mozarella, Muenster, Ricotta

Pinot Noir: Brie, Camembert, Feta, Gruyere, Monterey Jack, Muenster, Port Salut, Swiss

Riesling: Brie, Blue, Colby, Edam, Gouda, Monterey Jack

Sangiovese: Branza albastra, Fontina, Mozzarella, Parmesan, Provolone, Ricotta

Sauvignon Blanc: Asiago, Brie, Cheddar, Feta, branza de capra, Gruyere, Neufchatel, Parmezan

Shiraz: Cheddar, Edam, Gouda, Parmezan

Vin rose: Crème Fraiche, Marscopone

Vin spumant: Beaufort, Brie, Camembert, Cheddar, Chevre, Colby, Edam, Gouda, Gruyere, Parmezan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *