Sfantul Mucenic Trifon – patronul viilor

Sfantul Mucenic Trifon s-a nascut in Frigia (unul din districtele Asiei Mici) in satul Lampsac. Inca din copilarie a avut darul vindecarii bolnavilor si putere asupra izgonirii demonilor. Una din minunile realizate de el a avut loc la varsta de 17 ani cand a scos de sub stapanirea diavolului pe fiica imparatului roman Gordian, minune care a atras multi pagani spre crestinism. Altadata mucenicul a salvat intreaga comunitate din sat de la infometare, oprind prin rugaciune invazia lacustelor care devorau culturile oamenilor.

In vremea imparatul Decius, persecutorul crestinilor, Trifon a fost parat pentru propovaduirea credintei in Hristos si supus la multe chinuri. Si-a aparat credinta si pentru aceasta a fost condamnat la taierea capului cu sabia.

Crestinii au luat trupul mucenicului pentru a-l ingropa in Niceea, insa sfantul le va aparea si le va cere sa-i duca trupul in Lampsac, satul natal. Ulterior moastele au fost mutate la Constantinopol si apoi la Roma.

Sfantul Trifon este cunoscut in credinta populara ca patronul viilor si este serbat pe 1 februarie – in vechime viticultorii si pomicultorii tineau post pe 1 februarie si chemau preotul sa le stropeasca cu agheazma livezile si via, ca acestea sa fie ferite de seceta, grindina sau distrugeri pricinuite de omizi si lacuste.

Cu ocazia sarbatoririi Sfantului Mucenic Trifon, pe 1 februarie in fiecare an orasul Segarcea organizeaza “Sarbatoare viilor si a vinurilor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *