Administrarea Domeniilor Coroanei Segarcea in timpul domniei Regelui Carol I

Regele Carol I pe langa mosiile sale cumparate ca oricare proprietar avea si 12 mosii ce i s-au dat de catre tara ca o zestre a Coroanei, in anul 1884 la propunerea lui Ion Bratianu. Pe aceste mosii regale a dorit sa arate cum trebuie sa fie dusa lupta impotriva saraciei si a prietenelor bune ale saraciei: lenea, lipsa de pricepere, gustul risipei (Gazeta Sateanului, nr 3/5-18 martie, 1901).

I-a fost dat regelui sa gaseasca de la inceput omul care avea sa-i inteleaga planurile si l-a facut general in razboiul impotriva saraciei pe Ion Kalinderu.

Regele stia ca omul nu crede ce aude; dar ceea ce vede nu poate sa nu creada. Cele 12 mosii zestre ale Coroanei, trebuia sa arate ce au facut ceilalti proprietari.

Ion Kalinderu prin administrarea Domeniilor Coroanei i-a invatat pe sateni sa-si faca locuinte curate si sanatoase; i-a deprins sa-si ingradeasca frumos curtea, sa aiba acareturi sanatoase pentru animale si pasari; i-a facut sa sadeasca pomi roditori, sa planteze cartofi, sa semene lucerna si legume, le-a aratat folosul ce aduc viermii de matase si albinele; le-a dovedit ce folos ia de la vitele tinute omeneste si bine ingrijite, daca stii sa prelucrezi laptele; a facut sa se inteleaga de ce folos este aratura adanca, maruntita, la vreme facuta pentru roada ogoarelor, a lamurit ca gunoiul este pastrat si la vreme pus pe camp este bogatie, aur.

Domeniile Coroanei au devenit modele pentru buna exploatare a pamantului in folosul omului, a prosperitatii sale. Era convins ca daca omul cauta pamantul, si acesta il cauta.

Ion Kalinderu intreprinde cateva masuri cu adevarat inspirate pentru mai buna cultivare a pamantului, pentru organizarea gospodariei, pentru schimbarea moravurilor si a traiului taranului materializate prin restrictii introduse in contractele de invoieli agricole, cum ar fi:

  • indatorarea fiecarui locuitor invoit in mosie sa-si imprejmuiasca curtea si gradina din jurul casei sale, in care scop si spre inlesnirea lor sa li se puna la dispozitie materialul necesar (pari si nuiele) din curataturile ce se fac anual in padure prin intermediul dijmei;
  • fiecare locuitor invoit sa fie obligat a cultiva cu cartofi fie la camp fie in gradina casei sale o suprafata de cel putin 6-10 ari, dar si alte legume ca: ceapa, usturoi, varza, castraveti, trebuincioase in hrana familiei sale. Samanta de cartofi i se da in primul an gratuit de catre Administratia Domeniului Coroanei;
  • sa fie obligat fiecare locuitor invoit sa puna in gradina sa anual cate un numar de 4 pana la 10 pomi roditori, ca : meri, peri, pruni, nuci, care erau dati gratuit din pepinierele Coroanei cu obligatia de a-i ingriji dupa recomandarile ce le primeau de la Domeniul Coroanei;
  • fiecare locuitor invoit era obligat ca gunoiul produs de la vitele sale sa fie utilizat mai intai pentru ingrasarea pamantului din gradina sa, iar prisosul sa-l care la camp si sa-l imprastie pe locurile de cultura;
  • nu se dadea voie locuitorilor a tine tauri intre vitele invoite pe domeniul la pasune, fiind cunoscut faptul ca asemenea reproducatori sunt intodeauna rau alesi, nedezvoltati deplin si prost hraniti din care cauza si urmasii sunt intodeauna piperniciti si rau conformati. Locuitorii invoiti erau obligati ca toate vacile lor de prasila sa le aduca in timpul montei la taurii Administratiei Coroanei, unde nu se percepe nici o taxa;
  • fiecare locuitor invoit in mosie cu locuri de cultura era dator a cultiva cate 10 arii cu canepa si in pentru care Administratia Coroanei executa aratura acestor locuri toamna, le insamanta primavara cu samanta sa (a Coroanei), locuitorul urmand sa culeaga, sa bata samanta, sa topeasca tulpinile si sa execute melitatul, iar dijma atat din fuior cat si din samanta era din doua una.

Fragment preluat din cartea de prezentare a Domeniilor Coroanei Segarcea – monografie realizata de Prof.Univ.Dr.Ing.Aurel Popa de la Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultura 2005.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *