Domeniile Nicoresti

DOMENIILE NICORESTI mic Despre Domeniile Nicoresti

Podgoria Nicoresti este un loc unde solul, clima, inclinatia, altitudinea si expunerea plantatiilor se impletesc cu relieful si sursele hidrografice si convietuiesc in armonie de sute de ani, lucru care nu i-a lasat indiferenti pe specialistii francezi care ii recunosc faima.

Exista documente care atesta autenticitatea si traditia Domeniilor Nicoresti, care, dupa anul 1989 a preluat plantatiile viticole de la fostele CAP-uri Unirea si Podgoria, acestea fiind atestate inca din anul 1706.

Domeniile Nicoresti are in proprietate plantatii cu o varietate de soiuri albe – Feteasca Alba, Feteasca Regala, Riesling Italian si Aligote, dar in special soiuri rosii – Babeasca Neagra, Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon si Oporto.

S-au facut investitii mari pentru a putea beneficia de cele mai avansate biotehnologii de elaborare si maturare a vinurilor, asigurand respectarea autenticitatii arealului viticol, dar, in acelasi timp, dand posibilitatea de a satisface cele mai rafinate si pretentioase asteptari ale consumatorilor de vinuri. Vinurile rosii si albe de Nicoresti sunt exportate in Anglia, Germania si Israel.

Poate va intrebati cum au aparut cele doua denumiri Babeasca si Feteasca. Legenda spune ca in toamna anului 1474, armata lui Stefan cel Mare a purtat o batalie in acea zona cu armata turca, din care a iesit invingatoare. Ca sa-si cinsteasca ostenii, Stefan il trimite dupa mancare si bautura pe Hatmanul Nicoara, care ajunge intr-un sat si acolo gaseste la o baba niste vin tare bun pe care il duce voievodului. Stefan a ramas incantat de calitatea vinului si cand s-a terminat, a cerut sa i se mai aduca. Hatmanul s-a oprit a doua oara la casa unei fete tinere care vindea un vin diferit de primul, dar tot foarte bun, pe care l-a dus ostirii si lui Stefan. Atunci, Stefan cel Mare a dat porunca ca satul sa poarte numele Hatmanului Nicoara (Nicoresti), soiul de struguri din care era facut vinul adus de la baba sa se numeasca Babeasca, iar cel adus de la fata tanara Feteasca. Deci putem spune ca desi cele doua denumiri sunt intraductibile, ele te duc cu gandul la origini pur feminine care asociaza batranetea cu Babeasca si tineretea cu Feteasca.

Babeasca Neagra Premium este vinul cel mai reprezentativ al Domeniilor Nicoresti. Maturarea se face in butoaie din lemn de stejar 0,5-1 an, dupa care urmeaza invechirea in sticla 0,5-1 an si se obtine un vin care te indeamna sa umpli paharul la mesele zilnice sau la aniversari, zile onomastice, intalniri cu prietenii.

Vinurile din soiul Feteasca Neagra cuceresc prin culoarea dominata de un rosu aristocratic. Procesul de maturare al vinului se face in butoaie de stejar, minim 1 an si maxim 1,5 – 2 ani.

Vinul de Nicoresti a fost innobilat cu cateva inovatii tehnologice care se traduc prin cele patru cupaje obtinute:

  • Rubiniu de Nicoresti – Premium, un cupaj intre Babeasca, Feteasca, Merlot si Cabernet Sauvignon.
  • Daina Alba – cupaj de vinuri seci din soiurile Feteasca Alba, Feteasca Regala, Riesling si Aligote, un vin de cursa lunga, foarte potrivit pentru nunti si botezuri.
  • Daina Roze – un cupaj obtinut din soiuri rosii romanesti Babeasca Neagra si Feteasca Neagra, la care s-a adaugat si un accent frantuzesc cu ajutorul soiului Merlot.
  • Daina Rosu, un cupaj obtinut din Feteasca Neagra, Merlot, Babeasca Neagra si Oporto.

Crama domeniilor Nicoresti dateaza din anul 1936 si a fost construita de Asociatia Viticultorilor din Nicoresti. Ea asigura stocarea intregii productii de vin, dar si maturarea in butoaie a unei cantitati insemnate. Laboratorul asigura controlul microbiologic si fizico-chimic de rutina. Exista si o sala de degustare, atat a vinurilor din productia proprie, cat si a altor vinuri, pentru a se putea face o comparatie in vederea stabilirii pozitiei fata de vinurile de pe piata.

Recoltarea strugurilor se face doar manual, zilnic, de catre 30-40 de culegatori, de la mijlocul lunii septembrie pana la inceputul lunii noiembrie. Intr-un an se obtin aproximativ 1 200 000 litri de vin care se depoziteaza fara probleme in crama cu capacitatea de 1 400 000 litri.

Linia tehnologica de procesare este de ultima generatie si respecta reglementarile actuale ale UE. Dar nu numai utilajele sunt performante, ci si oamenii care lucreaza acolo si care mostenesc dragostea si invatamintele despre aceasta meserie chiar de la parintii lor, asa cum este si inginerul viticol care supervizeaza intreg procesul de productie de acolo.

Gica Popescu este in prezent imaginea Domeniilor Nicoresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *