Despre dopurile de pluta

“Exista o veche prietenie intre vin si dopul sau de pluta, vinul bun nu ar putea prospera si nu ar supravietui  incercarilor  timpului” spunea Emile Peinand in Vinul si Zilele – Edition DUNOD Paris  1988. Intr-o industrie a vinului in continua evolutie si la pretentiile unui consumator din ce in ce mai bine educat, dopul de pluta trebuie sa aiba un rol  important. Acest produs, prin munca, experienta si tehnica producatorului de dopuri de pluta, raspunde in functionalitatea sa nevoilor multiple de imbuteliere si de asemenea pretentiilor unor  vinuri ce trebuiesc pastrate. Tocmai din aceasta cauza trebuie sa existe o preocupare a celor care imbuteliaza vinul prin stabilirea sortimentelor care se preteaza imbutelierii, a sticlelor folosite, a dopurilor care se preteaza acestor sticle, ce destinatie are vinul, daca este destinat invechirii etc.

In mare parte aceasta activitate reprezinta pentru producatori o adevarata “fuga” dupa tot ce este mai ieftin, mai aglomerat, mai nepotrivit si ca sa concluzionam NU CRED ca ar face asa ceva un producator  …sa zicem din Franta, Italia. Am analizat in ultimii ani cu ocazia degustarilor o diversitate de dopuri (am preluat aici din preocuparile “mamei” somelierilor distinsa doamna Cornelia Toma) care mai de care mai neadecvata vinurilor: dopuri din plastic, dopuri aglomerate dar degradate, dopuri cu fisuri de forma neregulata, pluta umflata, urme de galerii sapate de larve si chiar dopuri cu defecte de fabricatie produse de adevarati pirati in acest domeniu. Cred ca este nevoie de o cunoastere mai buna a acestei  preocupari deosebite si anume ALEGEREA PROFESIONISTA a dopurilor care se preteaza diferitelor sortimente de vinuri.

In aceasta vara am avut deosebita sansa sa am o discutie mai ampla cu un specialist in dopuri de pluta din Franta care examinand dopurile pe care le detin, unele de la crame care se respecta si care produc vinuri apreciate a concluzionat: “la noi asemenea dopuri o parte nu se folosesc iar o parte abia le folosim la vinurile de masa”. Trebuie sa terminam cu aceasta nepricepere si sa incercam sa facem ceva si in acest domeniu. Pentru aceasta oenologii trebuie sa depuna eforturi in a convinge pe administratori  ca este necesar sa aleaga dopuri care astfel sa ajute un vin bun sa apara la consumator asa cum a fost gandit.

Voi incerca pe parcurs sa conving specialistii in vinuri ca DOPUL reprezinta un pastrator inteligent al  farmecelor vinului  iar  alegerea sa   trebuie  facuta  printr-o atenta analiza a calitatii, partea financiara  neinfluentand optiunea de procurare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *