Vinuri rosii si albe de calitate lansate de Nomibo in Festivalul PROVINO

NOMIBO produce vinuri care celebreaza 6.000 de ani de cultura in renumita Podgorie Dealu Mare. Viile ocupa zona de deal la + 350m altitudine pe poalele sudice al dealului Istrita, unde se bucura de un “teroire unique”.

“Culegem manual, la maturitate deplina.” declara domnul director Asav Lev.

Vinurile rosii de calitate rezerve, Feteasca Neagra, Merlot si Pinot Noir, sunt stabilizate si invechite 12 luni in baricuri de stejar romanesc, lucrate manual. Vinurile albe de calitate rezerve ce vor fi prezente in festival sunt Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba si Chardonnay. De asemenea, vor fi Feteasca Neagra, rezerve 2008 si 2009, si Tamaioasa Romaneasca 2010 si 2011, care se exporta in Antwerpen, Belgia.

Domnul Lev este convins de reusita si avantajele festivalului: “Pe piata nationala lansam aceste vinuri pentru prima data si suntem siguri ca Provino Cluj-Napoca e locul potrivit pentru acest eveniment.”

Proprietarul cramei Nomibo din Dealu Mare, domnul Asaf Lev, ne-a impartasit putin din istoria sa si a companiei sale:

“In regiune sunt din 2001. A fost normal sa agreez zonele deluroase, pentru ca eu m-am nascut intr-o astfel de zona, la Piatra Neamt. Aveam intentia de a-mi organiza o mica ferma intr-o zona viticola, gandindu-ma inclusiv la Toscana sau Bordeaux, insa inainte de a decide, am facut un tur in zona Dealu Mare si m-am oprit la Badeni-Breaza. Mi-a placut mult aceasta zona care avea o vedere unica si am ramas aici. Sub platoul pe care l-am cumparat erau amenajate terase cu plantatii vechi.
Am reinfiintat 5 hectare cu vita-de-vie. Am luat in serios plantatia viei si am mers la Universitate in Israel, pentru a invata despre cultivarea vitei-de-vie si producerea vinurilor. Noi producem vinuri speciale, pentru ca le prodocem cu exigenta. In acest domeniu am avut mare noroc. L-am cunoscut pe dl Marin Lupu (Lica) din Breaza, care e un mare specialist in plantatiile de vie si totodata in producerea vinului.
Am plantat soiuri locale – Fetesca Neagra, Feteasca Alba, Tamaioasa Romanesca, cu care avem deja succes in Belgia, pentru ca am redat acestor vinuri gusturile si aromele pe care le apreciau stramosii nostri, locuitori ai acestei zone, dar avem testari inclusiv Merlot si suprafete mici cu Pinot Noir si Chardonnay.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *