Despre Ordinul Suveran de Malta

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta (numit si Ordinul Cavalerilor Ioaniti) este unul dintre cele mai vechi ordine nobile catolice existente, având ca scop slujirea credintei si ajutorarea aproapelui.

Denumirea sa completa este Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta/Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta OSMM-SMOM.

OSMM isi are radacinile în stravechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfantului Ioan, infiintat în 1050 în Tara Sfanta si recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin Bula papala a lui Pasquale al II-lea din anul 1113, cu numele de „Ordinul Sfantului Ioan din Ierusalim”. A devenit un ordin militar atunci când a trebuit sa-si apere spitalele proprii din Tara Sfanta, dobandind inclusiv un teritoriu si functionand ca un Stat. In decursul secolelor a pierdut unele teritorii si a dobandit altele (insulele Rodos sau Malta). Din 1530, Ordinul stapanea insula Malta „concesionata” de Regatul celor doua Sicilii. In 1798, francezii lui Napoleon Bonaparte preiau controlul insulei, impunand cedarea acesteia de catre cavalerii de Malta. In 1800, Malta a fost ocupata de englezi, suveranitatea acestora fiind confirmata prin tratatele de la Paris din 1814 si Viena din 1815. Dupa mai multe peregrinari prin Europa, sediul ordinului se stabileste, din 1834, la Roma, pe teritoriul Statului pontifical. Dupa 1870, sediul conducerii Ordinului ramane în continuare la Roma, pe teritoriul statului italian (cele doua imobile detinute de Ordin in capitala Italiei se bucura de un regim de extrateritorialitate asemenea resedintelor diplomatice ale altor state).

OSMM este un ordin religios, de natura traditional nobila, militar-cavalereasca. Ordinul este subiect suveran de drept international, activitatea sa desfasurându-se pe baza “Cartei Constitutionale” si a “Codului Ordinului”, revizuit in 1997. Cuprinde 10.000 de cavaleri, raspanditi pe întreaga suprafata a globului, impartiti in trei categorii. Misiunea Ordinului: este sintetizata de motto-ul “Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Apararea credintei si asistenta pentru cei saraci).

Capitala/sediul central: Roma
Suprafata si diviziunile teritoriale: <1 km²
Populatia: 12.500 locuitori (2007), catolici
Limba oficiala: italiana
Ziua nationala: 24 iunie (Sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul)

Seful suprem al Ordinului este Marele Maestru, care este ales pe viata de catre Consiliul de Stat complet. Fra ‘Matthew Festing a fost ales de catre Consiliu ca al 79-lea Mare Maestru la 11 martie 2008, succedandu-i lui Fra ‘Andrew Bertie , care a fost Mare Maestru pana la moartea sa, la 7 februarie 2008. Marele Maestru este ajutat de catre Consiliul Suveran care este ales de catre Adunarea Generala, organul legislativ al Ordinului. Adunarea se întruneste o data la cinci ani; Consiliul include sase membri si patru ofiteri: Marele Comandor, Marele Cancelar, Marele Ospitalier si Gardianul Tezaurului. Marele Comandoreste sef religios al Ordinului si serveste drept “Locotenent interimar” în timpul unui post vacant in functia de Mare Maestru. Marele Cancelar, al carui birou include pe cele ale Ministerului de Interne si Ministerul Afacerilor Externe, este seful ramurii executive, el este responsabil pentru misiunile diplomatice ale Ordinului si relatiile cu asociatiile nationale. Responsabilitatile Marelui Ospitalier includ birourile de ministru al Actiunii Umanitare si ministru pentru Cooperare Internationala, el coordoneaza activitatile umanitare si caritabile. In cele din urma, Gardianul este ministrul de finante si buget, el conduce administrarea finantelor si a proprietatilor.

Calitatea de membru este impartita în mai multe clase: cavalerii justitiari, sau profesa cavaleri, care fac juramintele religioase de saracie, castitate si ascultare si formeaza un ordin religios (pana la 1990 calitatea de membru în aceasta clasa a fost limitata la membrii de familii cu titluri nobile); cavaleri obedienti (limitat în mod similar, acesti cavaleri fac o promisiune, mai degraba decât un juramânt, de ascultare), cavaleri de onoare si de devotament , cavaleri de har si devotiune, si cavalerii de gratie magistrala, toate clasele care nu fac juraminte si care trebuie sa prezinte o genealogie de spita nobila (ultima grupa nu trebuie sa dovedeasca nici o filiatie nobila si sunt cea mai frecvente clasa de cavaleri în Statele Unite ale Americii). În cadrul fiecarei grupe de cavaleri sunt ranguri variind de la executorul judecatoresc Marea Cruce (cel mai mare rang) prin intermediul cavaler Mare Cruce, comandantul cavaler, ofiter cavaler si cavaler. Se poate intra numai pe baza de invitatie.

Din actualul Consiliu Suveran fac parte (în ordine de precadere): A.S.R. Principe si Mare Maestru Fra’ Matthew FESTING; Marele Comandor (superior al membrilor religiosi): Fra’ Gherardo Hercolani Fava Simonetti (Italia); Marele Cancelar (ministrul pentru afaceri externe si interne): Jean-Pierre Mazery (Franta); Marele Ospitalier (ministrul sanatatii si actiunii umanitare): Albrecht Freiherr von Boeselager (Germania); Administrator al Tezaurului Comun (ministrul bugetului si finantelor): Marchizul Gian Luca Chiavari (Italia); Fra’ Carlo d’ Ippolito (Italia); Fra’ John Dunlap (SUA); Fra’ Duncan Gallie (Marea Britanie); Emmanuel Rousseau (Franta); Antonio Sanchez-Corea (SUA); Contele Winfried Henckel von Donnersmarck (Germania).

Ordinul isi desfasoara activitatile caritabile pentru bolnavi, nevoiasi si refugiati de mai mult de noua secole. S-a consacrat acestei obligatii de-a lungul secolelor cu mijloace conforme spiritului timpului. Ca recunoastere a realizarilor sale Ordinul se bucura de dreptul de suveranitate si întretine relatii diplomatice cu peste 90 de tari. Pentru a-si putea aduce la îndeplinire indatoririle institutionale poate constitui organizatii dependente. Asemenea organizatii îsi desfasoara activitatea zilnica pentru a sprijini Ordinul în misiunea ei în peste 120 tari. Ordinul Maltez si-a început activitatea în România în 1932 si si-a reluat-o din decembrie 1989. In anul 1991 Serviciul de Ajutor Maltez in România a fost constituit si inregistrat ca persoana juridica romana, preluând dezideratul major al Ordinului, vechi de peste 900 ani, sintetizat in deviza: pastrarea credintei si ajutorarea nevoiasilor (in latina Tuitio fidei et obsequium pauperum).

Asociatia Romaneasca si Ambasada Ordinului au fost infiintate în 1933 la Bucuresti. Astazi Ordinul este reprezentat de Ambasadorul si Comisarul Magistral al Asociatiei, Franz Alfred Reichsgraf von Hartig, acreditat în 13 Mai 1997 si de hospitalier Tibor Graf Kalnoky. Un lucru deosebit este faptul ca Asociatia Româneasca este singura Asociatie Malteza din lume, care are în componenta si o parte ortodoxa acreditata de conducerea Ordinului: familiarii ordinului. Acest privilegiu unic a fost acordat în urma vizitelor Papei Ioan Paul II si ale Marelui Maestru Fra Andrew Bertie în Romania, acestia fiind fascinati de functionarea exemplara a echipelor ecumenice de lucru din interiorul Ordinului si ale Serviciului de Ajutor si de progresul ecumeniei în România crestina. Idealurile Ordinului „Tuitio fidei“ si „Obsequium pauperum“ sunt traite si practicate de catre Ordin si Serviciul de Ajutor Maltez, într-un mod exemplar.

Activitatile desfasurate de Ordin in ultimii 10 ani in România, au avut ca scop pe de o parte gasirea resurselor materiale pentru a sustine proiectele SAMR, iar pe de alta, de a aduce in atentia autoritatilor si a publicului larg, a muncii, eforturilor si dedicatiei tuturor celor care lucreaza în cadrul SAMR.

Printre activitatile spirituale intreprinse de Ordin se numara în special pelerinajul anual al Ordinului Suveran, Militar si Ospitalier al Sfantului Ioan Botezatorul de Ierusalim, de Rhodos si de Malta, organizat în Lourdes, unde au fost prezenti reprezentanti ai delegatiei romane a Ordinului, repectiv beneficiari ai Serviciului de Ajutor Maltez în Romania. Acest eveniment este unul foarte special în calendarul anual al Ordinului, fiind un punct de intâlnire spirituala a cavalerilor maltezi din întreaga lume, aceestia fiind insotiti de persoane cu deficiente, în scopul carora este organizat întreg evenimentul. În anul 2006, Romania a fost reprezentata de 8 participanti, dintre care 4 tineri cu deficiente, respectiv membri ai Ordinului din România, care alaturi de cei peste 5600 de participanti, au fost prezenti la slujbele si exercitiile spiriuale organizate cu aceasta ocazie. Cei prezenti au avut deosebita onoare de a se întâlni cu Marele Maestru al Ordinului, Fra Andrew Bertie si marele ospitalier Albrecht Freiherr von Boeselager.

In prezent, Ordinul Suveran al Sfantului Ioan de Ierusalim numara aproximativ 15.000 de membri in mai multe tari printre care America, Australia, Canada, Italia, Argentina, Rusia, Egipt, Venezuela, Cipru si alte tari. Cand o persoana vrea sa devina cavaler, trebuie sa demonstreze credinta crestina si principii sanatoase de viata. De asemenea, pentru a intra in ordin, trebuie sa fie propusa de doi cavaleri care semneaza garantia pentru ea, iar persoana face sase luni de voluntariat social, perioada in care este evaluat. Dupa aceasta, discutia este purtata la marea cancelarie a marelui maestru care aproba cererea acestuia sau, dupa caz, o respinge. Interesul cel mare este ca astfel de persoane sa activeze in sfera sociala, sa fie persoane de o anumita tinuta morala si intelectuala. Apoi, odata intrat in ordin, un cavaler are obligatia de a continua actiunile sociale, de a fi in serviciul celor care au nevoie in aceasta tara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *