Drumul vinului si festivaluri ale vinului in LA RIOJA

La Rioja este zona din Spania in care se produce cel mai mult vin rosu de catre cei peste 11 000 de cultivatori si 600 crame, avand o productie anuala de peste 400 milioane de sticle. Regiunea viticola are centrul in Logrono, nenumerate bodegas in oraselele Elciego, Laguardia, Logrono, Fuenmayor, Cenicero,Torremontalbo, Briones, Haro si pe marile domenii private de la tara. Peisajul este extraordinar, cu munti care coboara in valea raului Ebro, cetati fortificate si sate stravechi unde pe durata lunilor de vara se gazduiesc mai multe festivaluri ale vinului.

In fiecare an de 11 iunie are loc in Logrono Fiesta de San Bernabe care comemoreaza un asediu din 1521. Astazi asediul se comemoreaza prin impartirea de peste, paine si vin. Pe 29 iunie, La Batalla del Vino din Haro este parte a sarbatorilor in cinstea lui San Juan, San Felices si San Pedro. In aceasta “confruntare”, participantii arunca unul spre celalalt cu vin. La Batalla del Clarete (25 iulie) in San Asensio are loc sarbatoarea lui San Santiago (claret este un vin rosu, tanar, usor). La 21 septembrie, la  Fiesta de la Vendimia din Logrono, ce dureaza o saptamana, are loc prima calcare in picioare a strugurilor in piata centrala, in ziua praznicului lui San Mateo.(www.larioja.org)

Exista in organizarea unor birouri turistice posibilitatea efectuarii unui tur turistic de 102 km care incepe la Haro si se sfarseste la Elciego in care se pot vizita nenumerate bodegas si de asemenea  minunatul Muzeu al Culturii Vinului Vivanco din Briones, cel mai mare muzeu al vinului din Europa deschis de o fundatie privata.

La Rioja cel mai cunoscut vin spaniol, a preluat numele regiunii de origine si a fost realizat de-a lungul anilor dintr-un amestec de soiuri din toate cele trei subregiuni, caracterul cupajului depinzand astfel de stilul fiecarui producator. Combinatia obisnuita este de aproximativ 70 % Tempranillo (pentru prospetimea si aroma fructelor), 10 % Carinena (pentru o culoare calda), 20 % Garnacha (pentru robustete si alcool) si Graciano (pentru finete). In ultimii ani, marii producatori au tendinta de a detine cat mai multe podgorii si de a produce vinuri dintr-o singura podgorie originala. Aceste variante includ soiurile mai experimentate Cabernet Sauvignon, Merlot si chiar Syrah.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *