Dialogul surzilor – pamflet

Un nou an a inceput. O fi bine, o fi mai putin bine, asta-i trecerea timpului si n-avem ce-i face. Crestem, ne maturizam – unii DA, altii BA, imbatranim – unii de trecerea timpului, altii de griji, altii normal de grija altora.

Oricum, anul a inceput sub auspiciile ingrijorarilor bine intemeiate ale viticultorilor: productia anului 2011 care trebuie vanduta pe o piata destul de saturata, nepregatita, cu inflatia de BFL datorata in principal sprijinului “neloial” al Ministerului Agriculturii, timpului nefavorabil din aceasta iarna care a afectat cultura de vita de vie – probabil cu efecte majore in productia de struguri  din aceasta toamna, nesustinerea in continuare a agriculturii precum si BIROCRATIA extrema in accesarea fondurilor europene.

Asadar “motive de fericire” adunate la inceput de an, pe care sa le tot strige agricultorii. Oare o fi cineva care sa le auda, sa le raspunda si sa le rezolve?

Dar producatorii avizati au inceput sa nu mai astepte…si au  inceput sa iasa la prezentari:

  • Targul de Vinuri PROVINO Cluj Napoca 15-18 martie
  • Expo  22-23 martie Iasi Grand Hotel Traian
  • Targul de Vinuri Good Wine 30 martie-1 aprilie Bucuresti
  • Targul de Vinuri VINVEST Timisoara  6-8 aprilie 2012
  • Wine Fest Constanta  25-28 aprilie 2012

si poate vor fi mai multe pana la sfarsitul anului.

De succesul prezentarilor de la aceste targuri precum si de micile spectacole de degustare se ocupa in general somelierii si totodata acei cunoscatori, comentatori si critici de vin. Dar sa incep sa va spun o poveste “tipic” romaneasca legata de subiectul SOMELIER si anume aparitia de tot felul de organizatii asa numite profesionale cu neintelegeri cat carul intre ele. Chiar credeti ca este nevoie de atatea forme de asociere? Maaare mirare! Daca va exista si anul acesta dialogul surzilor si al strambelor in cadrul acestor organizatii profesionale (Divide et impera), vom avea un viitor stralucit si o contributie substantiala  la dezorientarea producatorilor, consumatorilor si de asemenea la pregatirea cadrelor (de unde de fapt cred ca plecat aceasta neasteptata “clonare”).

Ce-i trebuie babii?  Sa fie presedinte ! De asociatie, organizatie, federatie si ce s-o mai brodi – ca important este sa te numesti presedinte – ca altfel nu mai ai acces la mesele la care stau CRAMELE.

Si, uite asa, trei mari-mici organizatii, ba una chiar afiliata si infiintata hat demultttt Asociatia Somelierilor din Romania, la care mai adaugam Federatia Somelierilor din Romania si ultima abia iesita pe teava Organizatia Somelierilor din Romania. La prima totul este normal ca asa trebuia si mai este si reprezentata peste tot, dar cum asa este in Romania, ca scenariul sa fie complet se mai infiinteaza doua ca cineva sau careva sa fie presedinte, de a protesta, de a coaliza un numar de dizidenti si de a crea o sfera de influenta. De ce oare? Cineva sau careva, de pe nu stiu unde, cu metehne greu de inteles si cu aroganta cat cuprinde, i-a indrumat, sfatuit, povatuit, ca asa ar fi mai bine. Si a fost! Dovada, ca acum, nu stii cine si pe cine mai reprezinta. Frumoasa lucrare, nu am ce zice – ne rad si “curcile”.

Dar sa fim si optimisti, ca doar e inceputul anului si pana in decembrie poate mai da “strechea” in ei de oportunisti.

Si sa terminam cu acest subiect caracteristic societatii actuale din Romania in care orice actiune deosebita (Asociati Somelierilor din Romania) trebuie sa fie diminuata, clonata si “furata” in pur stil dambovitean .

Dar hai sa ajungem la subiectul nostru principal VITICULTURA si daca mai da Dumnezeu timp prielnic, si o sa dea, ca-i  bun si indurator cu romanii, viticultorii pot rasufla usurati, macar pana o sa dea firul ierbii, la primavara.

Pana atunci, poate, ne-o veni si noua mintea…cea de pe urma !

Un an bun, rodnic si cu preturi bune…la vin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *