Despre unele vinuri traditionale romanesti

“Piere tara care-si necinsteste graiul, biserica si vinul. Etern va fi poporul roman care apara si ocroteste aceste trei tulburatoare valori.” – aceste cuvinte deosebite au fost rostite de Grigore Vieru si sunt scrise in prefata deosebitei carti “Vechi soiuri romanesti de vita de vie” aparuta in Editura Tipografia Intact 2010, autorul Dr.Ing.ec.Ion M.Pusca avand rolul de a readuce in actualitate soiurile vechi romanesti.

Am specificat intr-un articol anterior ca multi viticultori au fost foarte inspirati in a pastra sau replanta terenurile cu soiuri traditionale, insistand pe Feteasca Neagra, Tamaioasa (Busuioaca) de BohotinBabeasca Neagra, Cramposie, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Francusa (Mustoasa de Moldova), Mustoasa de Maderat, Plavaie, Novac, Negru de Dragasani, Tamaioasa Romaneasca, Zghihara si desigur Grasa de Cotnari.

Sunt impresionat de realizarile oenologilor de la cramele Cotnari, Averesti, NicorestiPanciu, Garboiu, Basilescu, HusiMinis, Casa Isarescu, Stirbey, care fac adevarate minuni in a incerca sa pastreze caracteristicile soiurilor respective. In 2008 am avut placerea de a fi alaturi de un oenolog in devenire, Gabi Lacureanu, care in timp a ajuns intr-adevar un Mare Oenolog care a “lucrat” la Crama Basilescu cea mai buna Feteasca Neagra. La Cotnari se vinifica cea mai deosebita Grasa de Cotnari si ca noutate la Targul de Vinuri Good Wine de la Bucuresti din anul acesta se  vor  lansa in premiera Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra (cultivate si produse la Cotnari), Crama Garboiu a lansat anul trecut  in premiera primele 2000 de sticle de Plavaie iar Crama Averesti deosebita Zghihara. De la podgorenii din Dragasani am inteles si sensul ca vinul dezleaga  limbile (in vin e adevarul), dar am constatat totodata ca numai vinul adevarat este bun. Aici am avut deosebita placere sa il am ca interlocutor pe domnul Mugur Isarescu – Guvernatorul Bancii Nationale, de altfel cultivator de vita de vie si de asemenea producator de vinuri, si ce vinuri…Domnia sa specifica ca “vinurile noastre stramosesti au fost adevarate. Si au ramas adevarate” facand totodata aprecieri fata de vestitul “Tulburel de Dragasani” – un vin autentic, de fapt un cupaj popular intre “Cramposie – da taria, Braghina aduce spuma, Gordanul umple butea, iar Tamaioasa da aroma” si exprima pasiunea, munca si experienta de milenii a cultivatorilor din aceasta regiune viticola a tarii. De asemenea putem vorbi si despre Rubiniu de Nicoresti, o alta perla romaneasca de prin partea Nicorestiului care are in componenta si 2 soiuri traditionale: Babeasca Neagra si Feteasca Neagra.  

Sper ca aceste initiative sa continue si astfel soiurile noastre sa fie mult mai cunoscute atat in tara cat si in strainatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *