61 thoughts on “In curand vinuri premium noi de la Murfatlar – concurs

  1. Pingback: Castiga o sticla de vin Syrah M1 de la Murfatlar | Concursuri Online

  2. M1 – Asa a fost denumit produsul .Din cauza unor dificult??i legate de omologare, a fost îmbuteliat sub eticheta M1 si a fost trimis la Mondial de Bruxelles,unde a primit medalia de aur.

  3. Vinul Murflatar a devenit o parte foarte importanta a mesei (in mod special a cinei), nu doar pentru ca e bun la gust si, in cantitati moderate, si foarte sanatos, dar si pentru ca un vin potrivit poate chiar imbunatati aroma alimentelor. Avand in vedere ca Murflatar are atatea medalii de aur si argint, mai ales de aur, nu-mi ramane decat sa cred ca se va tine de cuvant si va scrie din nou istorie. Mult succes!

  4. M1 este un vin rosu, sec, soiul Syrah, an 2010.
    Desigur, Murfatlar se tine de cuvant prin vinurile sale de caliate, ce le savuram cu atata placere la fiecare masa sau pur si simplu atunci cand dorim sa ne relaxam. Iar medaliile pe care le-au obtinut vinurile Murfatar scriu cu adevarat istorie.

  5. M1 Syrah 2010 – Murfatlar (Romania)
    Impresii “spot-on” despre aceasta creatie semnata Alexandru Canariov, puteti savura si pe blog-ul lui George. Dupa cum se stie deja, acest vin a castigat o medalie de aur la Bruxelles 2011. Interesanta este si povestea participarii la concursul cu pricina. Din surse interne de la Murfatlar, am aflat ca Syrah-ul M1 a fost trimis spre evaluare, la categoria “si altele”. Nimeni nu se astepta ca iepurasul sa sara tocmai din acest joben.

    Notele de mai jos nu sunt dintre cele mai reprezentative, vinul fiind incercat in conditii nu tocmai ideale, aka in spatiu deschis, fara decantare, etc. Chiar si asa, acest Syrah si-a aratat virtutile, chiar daca pentru cei mai multi, numele producatorului nu inspira prea multa incredere. Drept dovada, cele cateva sticle puse la dispozitie invitatilor, s-au terminat cat ai zice…Syrah.

    Culoare rubiniu deschis, un prim semn ca nu ai in fata o varianta moderna ultra-extractiva, gen Shiraz australian sau mai stiu eu de prin ce parti ale lumii (noi). Nas surprinzator de delicat, fructe rosii de padure (da, stiu, nu negre, ca sa vezi), usoare note sarate, ceva pamant si, bineinteles, adieri piperate. Gustul este in ton cu nasul, atac usor, fara a te agresa in nici un fel. O suculenta aparte si o textura mai apropiata de un Pinot Noir, decat de senzatia grea pe care o lasa de obicei un Shiraz corpolent. E chiar usor feminin, as putea spune. Cirese negre, condiment, aciditate foarte buna, tanini fini si bine integrati. Final lung si, din nou, suculent. Vinul are o puritate aparte a fructului si e destul de old-school in abordare. Sa nu uit si nivelul de alcool – 12,5% – o raritate in zilele noastre. M-a uimit cat de baubil este de pe acum; totusi, are structura buna si cred ca va mai castiga ceva complexitate in cativa ani.

    De departe, cel mai bun vin sec de la Murfatlar, pe care l-am baut pana acum. Maestrul Canariov a iesit din scena in stil mare, pentru Murfatlar cel putin. Editie ultra-limitata, undeva la putin peste 3.000 de sticle, din cate am inteles. Se pare ca pretul va fi undeva in jur de 15 Euro. Daca pretul e prea mare, ramane sa decida fiecare. Eu as zice ca-i cam mult, dar tinand cont si de numarul de sticle, e de discutat…

  6. Este creatia lui Alexandru Canariov, omul care a lucrat vinurile Murfatlar vreme de 47 de ani. Vinul a obtinut o surprinzatoare medalie de aur la concursul mondial Bruxelles 2011. Din cate am inteles, au fost produse doar ceva mai putin de 4000 de sticle.
    O culoare rosie-rubinie stralucitoare, altfel decat tinctura unui syrah modern, un nas atipic, de fructe de padure rosii, cu patina de padure tomnatica, si note saline, litorale, un gust delicios, vivace, din categoria “sec, dar dulce”, de cireasa si pruna coapta, cu usoare si bine integrate note de lemn, cu un final de asta data tipic, pronuntat condimentat, cu tuse tonice, dulci-amarui, ce transforma ingenios punctul in virgula. Este de departe cel mai bun vin nou (adica nu pescuit din vinoteca) pe care l-am gustat vreodata de la Murfatlar SA. Poate mi s-a parut mie asa din cauza ambientului, dar sunt sincer cand spun ca Arezan sau Fatum, doua din stindardele premium ale acestui producator, din trecut, nu se ridica la nivelul acesta.
    Cred ca exista si un potential de invechire, dar vinul este deosebit de amabil inca de pe acum. Deocamdata nu este disponibil publicului larg, dar cand va fi pretul va depasi 50 de lei.
    In legatura cu acest aspect as dori sa transmit producatorului ca asteptarile mele legate de intrarea sa pe segmentul premium si super-premium nu sunt de a-si fixa preturile in functie de concurenta, ci sa-si foloseasca statura dominanta pentru a trage preturile in jos, pentru a normaliza oarecum acest segment, in care se observa o escaladare nefondata a preturilor. Pentru ca altfel, draga Murfatlar, o sa cumpar un shiraz winemasters reserve Nederburg la 35 de lei, si nu syrahul vostru de 70!

  7. M1 – Este denumit produsul,este creatia lui Alexandru Canariov, omul care a lucrat vinurile Murfatlar vreme de 47 de ani. Vinul a obtinut o surprinzatoare medalie de aur la concursul mondial Bruxelles 2011. Din cate am inteles, au fost produse doar ceva mai putin de 4000 de sticle.O culoare rosie-rubinie stralucitoare, altfel decat tinctura unui syrah modern, un nas atipic, de fructe de padure rosii, cu patina de padure tomnatica, si note saline, litorale, un gust delicios, vivace, din categoria “sec, dar dulce”, de cireasa si pruna coapta, cu usoare si bine integrate note de lemn, cu un final de asta data tipic, pronuntat condimentat, cu tuse tonice, dulci-amarui, ce transforma ingenios punctul in virgula.

  8. Sunt convinsa ca Murfatlar se va tine de cuvant.M1 este denumirea produsului,este creat de Alexandru Canariov, omul care a lucrat vinurile Murfatlar vreme de 47 de ani

  9. M1 este Murfatlar numarul 1, vin de colectie, pe primul loc, cules din cei mai buni struguri, din cea mai buna recolta, din cea mai buna zona, de primul rang!

  10. O FIRMA CU RENUME CE NU M A DEZAMAGIT NICIODATA…NICI PE MINE NICI MUSAFIRII MEI CE AU SORBIT LICOAREA MAGICA ..VINUL DE CEA MAI BUNA CALITATE…FELICITARI TINETI O TOT ASA…M1 este denumirea produsului,este creat de Alexandru Canariov, omul care a lucrat vinurile Murfatlar vreme de 47 de ani

  11. dupa 48 ani de experienta d-nul ing Alexandru Canariov a reusit sa impresioneze se pare ca a reusit :M1 Syrah 2010 – Murfatlar .domnilor pastrati-va oamenii cu experienta

  12. M1 este Murfatlar numarul 1, un vin de colectie,ocupa primul loc,este cules din c ei mai buni struguri,din recolta cea mai buna, din zona cea mai buna si este de prin rang

  13. Syrah M1 Murfatlar 2010 este creatia lui Alexandru Canariov. Au fost produse ceva mai putin de 4000 de sticle din acest vin care a obtinut o medalie de aur la concursul mondial Bruxelles 2011. ,
    O culoare rosie-rubinie stralucitoare, altfel decat tinctura unui syrah modern, un nas atipic, de fructe de padure rosii, cu patina de padure tomnatica, si note saline, litorale, un gust delicios, vivace, din categoria “sec, dar dulce”, de cireasa si pruna coapta, cu usoare si bine integrate note de lemn, cu un final de asta data tipic, pronuntat condimentat, cu tuse tonice, dulci-amarui, ce transforma ingenios punctul in virgula. Este de departe cel mai bun vin nou sec de la Murfatlar SA.
    Deocamdata nu este disponibil publicului larg, dar cand va fi pretul va depasi 50 de lei.

  14. acest vin a castigat o medalie de aur la Bruxelles 2011. Interesanta este si povestea participarii la concursul cu pricina. Din surse interne de la Murfatlar, am aflat ca Syrah-ul M1 a fost trimis spre evaluare, la categoria “si altele”. Nimeni nu se astepta ca iepurasul sa sara tocmai din acest joben.

  15. M1 este un nou sortiment de vin de la Murfatlar, vin rosu, soiul Syrah, sec, productie 2010. Este o creatie Alexandru Canariov si a castigat o medalie de aur la Bruxelles 2011. Despre gustul sau nu va pot spune nimic, nu am avut sansa de a-l degusta pana acum si nici nu mi s-ar parea corect sa transcriu aici informatii care cu siguranta se gasesc online. Sper totusi sa-l degust cat de curand.

  16. M1 face parte din categoria multpremiatelor vinuri de la Murfatlar. Este un vin experimental, cu mai multe identitati, greu de plasat intr-o categorie. A fost creat de Alexandru Canariov, un celebru oenolog care a terminat facultatea in 1963, angajandu-se la Murfatlar din ianuarie 1964. A raspuns de sectia de vinuri aromate si rosii pana in 1971, an din care a lucrat neintrerupt la actuala crama, reutilata in acel an. In ultimii 47 de ani, vinurile create de dl Canariov au adus Murfatlarului numeroase medalii de aur obtinute la competitii internationale de profil. Ultima sa creatie (inainte de a iesi la pensie) a luat un neasteptat premiu la Concursul Mondial de la Bruxelles.
    Syrahul de la Murfatlar are o istorie ce incepe cu o plantatie de 0,4 ha si multa atentie acordata acestui soi. El a fost plantat pentru prima data in 2005 in mod experimental in cadrul masivului proces de reintinerire cu vita de vie noua. Odata cu prima recolta din 2008 specialistii si-au dat seama ca soiul are un puternic potential de dezvoltare si coacere in regiunea secetoasa a Dobrogei, luandu-se astfel decizia de a se planta alte 9 hectare din acest soi.
    La Murfatlar nu exista, in momentul de fata, decat o jumatate de hectar cu Syrah pe rod (s-au mai plantat recent 10 ha), iar vinul obtinut de pe aceasta suprafata era un fel de „vinul casei”. In februarie, printre probele pe care cei de la Murfatlar i le-au dus lui Razvan Macici (oenolog) in Africa de Sud, se afla si acest Syrah. I-a placut foarte mult, i-a convins sa-l imbutelieze (cu ceva dificultati legate de omologare), a fost imbuteliat sub eticheta M1 si scos intr-o editie limitata de 3756 de sticle. Astfel, vinul a fost trimis, mai mult intr-o doara, la concursul mondial de la Bruxelles din 2011, unde a intrat la categoria “Si altele” si s-a intors de acolo, spre surpriza tuturor, cu medalia de aur. Putem spune ca denumirea sa a reprezentat o adevarata “predictie” a autorului in ce priveste viitorul acestui sortiment – 1 fiind si locul ocupat de acesta in clasamentele de specialitate.
    Cu toate ca la prima vedere, din cauza unei oarecare subtirimi a corpului si culorii, multi ar fi tentati sa depuncteze vinul, el atrage prin faptul ca este o reflexie a teritoriului din care provine. Mineral, usor sarat, cu o concentratie de 12.5 % alcool – o raritate in zilele noastre, si cu note intense de coacaze rosii, lemn, condiment si frunze uscate in nas, vinul aduce pe atac senzatii dulci, cu o aciditate ridicata. Pe final devine lejer amarui, dominat de o nota de piele. Cu o fina deschidere nazala de cirese amare, prune si cuisoare, acest vin de un rosu rubiniu va fi placut acompaniat de preparate din baza de vitel , iepure, fazan sau caprioara fin macerate in condimente si finisate la cuptor. Este chiar usor feminin, cu o puritate aparte a fructului si destul de old-school in abordare.
    Syrah-ul este cunoscut pentru parfumurile sale fructuoase (fructe ro?ii ?i negre : cap?uni, mure), florale (violete), condimentate (trufe, piper, mentol), sau balsamice (tabac blond). Culoarea rosie-rubinie stralucitoare, altfel decat tinctura unui syrah modern, un nas atipic, de fructe de padure rosii, cu patina de padure tomnatica, si note saline, litorale, un gust delicios, vivace, din categoria “sec, dar dulce”, de cireasa si pruna coapta, cu usoare si bine integrate note de lemn, cu un final de asta data tipic, pronuntat condimentat, cu tuse tonice, dulci-amarui, fac din acest vin unul plin de personalitate, cu tanini catifelati si un post gust lung, persistent, aproape mineral, aducand a pamant reavan sau piatra uda.
    Este un vin cu o structura extrem de buna, care, cu siguranta va castiga complexitate in cativa ani.

  17. M1 Syrah 2010 – acest vin a castigat o medalie de aur la Bruxelles 2011, este o reflexie a terroirului din care provine. Mineral, usor sarat, cu note intense de coacaze rosii, lemn, condiment si frunze uscate în nas, vinul aduce pe atac senzatii dulci, cu o aciditate ridicata. Pe final devine lejer amarui, dominat de o nota de piele, a fost îmbuteliat sub eticheta M1, a fost trimis, mai mult într-o doara, la Mondial de Bruxelles si s-a întors de acolo, spre surpriza tuturor, cu medalia de aur.

  18. Este creatia lui Alexandru Canariov, omul care a lucrat vinurile Murfatlar vreme de 47 de ani. Vinul a obtinut o surprinzatoare medalie de aur la concursul mondial Bruxelles 2011. Din cate am inteles, au fost produse doar ceva mai putin de 4000 de sticle.
    O culoare rosie-rubinie stralucitoare, altfel decat tinctura unui syrah modern, un nas atipic, de fructe de padure rosii, cu patina de padure tomnatica, si note saline, litorale, un gust delicios, vivace, din categoria “sec, dar dulce”, de cireasa si pruna coapta, cu usoare si bine integrate note de lemn, cu un final de asta data tipic, pronuntat condimentat, cu tuse tonice, dulci-amarui, ce transforma ingenios punctul in virgula. Este de departe cel mai bun vin nou (adica nu pescuit din vinoteca) pe care l-am gustat vreodata de la Murfatlar SA. Poate mi s-a parut mie asa din cauza ambientului, dar sunt sincer cand spun ca Arezan sau Fatum, doua din stindardele premium ale acestui producator, din trecut, nu se ridica la nivelul acesta.
    Cred ca exista si un potential de invechire, dar vinul este deosebit de amabil inca de pe acum. Deocamdata nu este disponibil publicului larg, dar cand va fi pretul va depasi 50 de lei.
    In legatura cu acest aspect as dori sa transmit producatorului ca asteptarile mele legate de intrarea sa pe segmentul premium si super-premium nu sunt de a-si fixa preturile in functie de concurenta, ci sa-si foloseasca statura dominanta pentru a trage preturile in jos, pentru a normaliza oarecum acest segment, in care se observa o escaladare nefondata a preturilor. Pentru ca altfel, draga Murfatlar, o sa cumpar un shiraz winemasters reserve Nederburg la 35 de lei, si nu syrahul vostru de 70!

  19. M1?Hmm,parca ar fi F1 de la Formula 1,adica ceva deosebit de special,elegant,rafinat si nobil.Da ,pentru acest vin M1 Syrah 2010 a lucrat Alexandru Canariov in care a pus tot ce este mai bun,a pus sufletul lui dar a meritat pentru ca la Mondial de Bruxelles a luat medalia de aur. Din pacate au fost numai 3.756 de sticle.

  20. In majoritatea comentariilor s-a spus istoria acestui vin deci ar fi inutil sa o mai reiau si eu.
    Tot ce pot spune este ca Murfatlar M1 este reprezentat foarte bine de Tancul TR-85 M1. Ambele romanesti, ambele puternice, ambele de calitate, ambele M1

  21. Murfatlar, podgorie de inalt prestigiu a Romaniei, amplasata in centrul Podisului Dobrogean, este beneficiara unui climat generos, ce ofera sansa realizarii unor vinuri naturale dulci, remarcabile, certificate de profesionisti si cu nenumarate medalii de aur la concursurile internationale, cum este si cazul vinului M1 Syrah, care in anul 2011 a castigat medalia de aur la Concursul Mondial de la Bruxelles.
    In spatele acestui vin sta maestrul oenolog Alexandru Canariov, care in cei 47 petrecuti la cramele Murfatlar a creat numeroase vinuri medaliate cu aur la competi?ii interna?ionale de profil. Dupa cum se stie producerea vinului este un proces de durata, in cazul M1 Syrah aceasta istorie incepe odata cu anul 2005 si plantarea a 5000 de metri patrati de vita de vie din acest soi. Prima recolta a acestui soi a fost in anul 2008 si a fost imediat remarcata de oenologi, luandu-se imediat decizia plantarii a inca 9 hectare de Syrah, care insa nu sunt inca “pe rod”.
    Medalia de aur castigata la Bruxelles ar fi putut sa nu existe daca celebrul oenolog Razvan Macici( aflat printre cei mai buni 10 oenologi din lume) nu i-ar fi convins pe cei de la Murfatlar ca acest Syrah are potential si merita imbuteliat. Intrucat este plantat pe o suprafata de 5000 de metri patrati cantitatea produsa a fost redusa, rezultand un total de 3756 de sticle. Dupa medalia de aur castigata la Bruxelles, cei de la Murfatlar au mai dat o lovitura prin cooptarea lui Razvan Macici in echipa de specialisti ai cramei. R?zvan Macici este stabilit de 17 ani în Africa de Sud. În semn de recunoastere a contributiei sale la dezvoltarea industriei viticole a Africii de Sud, el a fost numit in vara anului 2011 „Comandor” al „Grand Conseil de Vins de Bordeaux”, un prestigios Ordin Interna?ional. Înc? de mic a avut o leg?tur? strâns? cu vinul. S-a n?scut într-o familie de vinificatori ?i a crescut în viile din Dealu Mare. Pentru c? este ata?at de ?ara sa natal?, Macici a acceptat f?r? s? clipeasc? parteneriatul cu Murfatlar.
    Concentratia de alcool de 12.5% este destul de rar intalnita in zilele noastre, insa este ideala pentru M1, care va deveni mai complex in urmatorii ani, el aflandu-se abia la prima recolta. Culoarea acestuia este rubiniu-deschis, avand usoare note sarate si litorale.
    In final se mai poate spune ca intreaga cram? de la Murfatlar produce 16 milioane de litri de vin anual, din care doar aproximativ 4000 de litri reprezinta M1 Syrah,ceea ce demonstreaza inca o data ca, calitatea este mai importanta decat cantitatea .Anul 2011, este cel mai productiv din 2001 incoace. În prezent, în cramele fabricii exist? 300 000 de litri de vin ce stau la maturare. Recolta anului 2011 este mai bogat?, calitativ ?i cantitativ, fiind estimat? o produc?ie în valoare de 18 mii de tone de struguri cu aproape 30% mai mare decât recolta anului trecut.

  22. M1 Syrah 2010
    Cu o fina deschidere nazala de cirese amare, prune si cuisoare, acest vin de un rosu rubiniu va fi placut acompaniat de preparate din baza de vitel , iepure, fazan sau caprioara fin macerate in condimente si finisate la cuptor.
    Un vin plin de personalitate, cu tanini catifelati si un post gust lung, persistent in care se regasesc arome fine de coacaze si cafea in inchidere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *