Sa cunoastem ceva inainte de a bea un pahar de vin din ITALIA

Pentru a descifra unele informatii de pe etichetele vinurilor italiene este necesar sa cunoastem unele prevederi ale Legii Vinului din Italia. Dar cum indiferent de tara in care actioneaza, legea este totdeauna prea stufoasa si plina de elemente prea tehniciste, va prezint succinct cateva informatii care ar trebui sa le stim. Desigur toate aceste informatii trebuie descifrate de voi inainte, in timpul sau dupa ce v-ati delectat cu respectiva licoare.

In primul rand trebuie sa cunoasteti ca exista doar patru categorii de clasificare:

  • DOCG-Denominazione di Origine Controllata e Garantita
  • DOC-Denominazione di Origine Controllata
  • IGT-Indicazione Geografica Tipica
  • VdT- Vino di Tavola

Primele doua categorii de vinuri se produc sau mai bine spus sunt produse intr-o regiune delimitata respectand regulile locale. Altfel spus, vinurile DOCG ar trebui sa fie deosebite, urmate de celelalte categorii. Dar totusi vinurile DOC sau chiar DOCG nu ofera garantia calitatii, deoarece in unele cazuri regulile nu sunt chiar asa de severe. De asemenea un vin DOCG nu este chiar  superior unui DOC, deoarece unele regiuni din Italia au fost promovate numai sau din considerente politice. Totodata sunt producatori italieni care aleg sa evite cadrul DOC sau DOCG, si pentru ca au anumite temeri legate de faptul ca sistemul pare lipsit de valoare sau fie ca prefer sa foloseasca soiuri de struguri sau tehnici nepermise de regulile actuale. De aceea multe din vinurile cele mai bune ale Italiei sunt lansate ca IGT sau chiar VdT (parca acest sistem am vazut si in la noi in care vinuri cu DOC nu respecta nici cele mai elementare reguli – de aceea am ajuns sa avem vinuri deosebite care nu au DOC – si sunt exemple multe).

Vinuri clasificate DOCG

Rosii:

  • Barbaresco(Piemonte)
  • Bardolino Superiore(Veneto)
  • Barolo(Piemonte)
  • Brachetto d’Acqui(spumante-Piemonte)
  • Brunello di Montalcino(Toscana)
  • Carmignano(Toscana)
  • Cerasuolo di Vittoria(Sicilia)
  • Chianti Classico(Toscana)
  • Chianti si subregiunile(Toscana)
  • Conero(Le Marche)
  • Dogliani(Piemonte)
  • Gattinara(Piemonte)
  • Ghemme(Piemonte)
  • Vino Novile di Montepulciano(Toscana)
  • Montepulciano d’Abruzzo Coline Teramane(Abruzzo)
  • Morelino di Scansano(Toscana)
  • Roero(Piemonte)
  • Sagrantino di Montefalco(Umbria)
  • Taurasi(Campania)
  • Torgiano Riserva(Umbria)
  • Valtellina Superiore(si Sforzzato)(Lombardia)

Albe:

  • Albana di Romagna(Emilia-Romagna)
  • Asti(spumante)(Piemonte)
  • COF Picolit(dulci)(Friuli-Venezia Giulia)
  • Gavi si subregiunile(Piemonte)
  • Greco di Tufo(Campania)
  • Fiano d’Avellino (Campania)
  • Franciacorta(spumante)(Lombardia)
  • Moscato d’Asti(Piemonte)
  • Romandolo(dulci)(Friuli-Venezia Giulia)
  • Roero Arneis(Piemonte)
  • Soave Superioare(si Recioto)(Veneto)
  • Vermentino di Gallura(Sardegna)
  • Vernaccia di San Gimignano(Toscana)
  • Vernaccia di Serrapetrona(Le Marche)

Daca o sticla este etichetata DOCG sau DOC, numele regiunii poate in general sa indice detalii pretioase. Ambele denumiri ar trebuisa indice un vin de calitate, dar din pacate nu exista o garantie. Numai numele producatorului poate oferii indicii  concludente. Daca vinul este etichetat IGT sau VdT, numele producatorului devine si mai important. Pretul poate si el sa ne ghideze, deoarece un vin IGT de calitate costa uneori de doua-trei ori sau mai mult decat un vin DOCG produs in aceeeasi regiune.

In concluzie trebuie sa cunoastem si…sa fim atenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *