Un vin bun cu…o varza calita

Desi este o perioada de post, astazi am avut curajul sa fac o varza calita cu carne de porc si afumatura, poate asa sa am si eu posibilitatea de a bea un vin bun. Am cautat prin camara sa gasesc un vin care sa se asorteze la ce o sa gatesc, si am gasit un  Trio Alb 2010/sec, primit de la prietenul meu Johann Brutler cel ce are grija ca vinurile de la Crama Nachbil sa fie tot mai bune. Am inceput sa fac pregatirile, in primul rand sa pun la desarat doua verze murate potrivite, apoi sa ma asigur ca am celelalte ingrediente necesare, si de asemenea sa pun vinul la rece:

Am pregatit asadar locul de pregatire si :

  • vreo 500 grame de carne de porc pulpa cu un pic de grasime
  • cam 25 cm de pian afumat (sa aiba vreo 8 coaste)
  • o cescuta de ulei
  • un morcov
  • o ceapa
  • cimbru, marar, piper negru, dafin
  • 2 linguri de bulion
  • si neaparat minim 50 ml  pana la maxim 100 ml palinca pentru plata bucatarului.

Varza am clatit-o de mai multe ori dupa care am stors-o bine. Am taiat marunt carnea de porc si am inceput sa o calesc intr-o cratita de vreo 5 kg. Separat am taiat marunt morcovul si ceapa apoi le-am aruncat in cratita, unde am continuat sa mestec continutul. Mirosul de carne prajita a inceput sa ma faca sa ma gandesc la palinca ce statea in pahar sa-i vina randul. Dar, intai munca si apoi distractia, asa ca am dat aragazul mai mic si am inceput sa tai pianul (coasta de porc) marunt cam pe fiecare coasta in parte. Am pus la fiert intr-o oala 1 kg de apa si normal coastele asa sa mai iasa din ele sarea, mirosul pregnant de afumatura si de asemenea ce dracu mai injecteaza hotii astia de mezelari. Deja am doua cratiti pe foc si cum se zice lucrez la doua maini, dar am inceput, asa ca trebuie sa merg mai departe. Incep sa tai marunt varza, apoi o arunc in cratita unde  carnea, morcovul si ceapa se calesc. Pun un capac, si ma uit apoi la cratita cu afumatura care incepe sa fiarba. Dupa un clocot prelungit o iau de pe aragaz, o duc la chiuveta, o spal cu sarg eliberand-o astfel de mirosurile neplacute si de asemenea de excesul de sare.

Acum am posibilitatea sa gust vreo 2 coaste, ca tare sunt bune. Ma uit pe masa si vad paharelul de palinca, asa ca il trec imediat in retetar.

Aceasta a fost gustarea, dar am meritat-o. Ridic capacul la oala , miroase exceptional si pentru ca mi-am recapatat puterea  incep sa mestec, dupa care arunc si coastele ramase. Cam o ora fac acest ritual cu capacul si cu mestecatul.

In sfarsit a venit timpul sa rastorn continutul intr-o tava, presar cimbru, piper, marar, dafin, pun si  2 linguri de bulion, apoi pun tava la cuptorul electric incins o jumatate de ora la cam 160 grade. Deja incep sa ma pregatesc pentru festin, asa ca normal fac o mamaliga si aleg un pahar pentru  vin alb.

Credeti ca mai am rabdare sa fac aranjamente pe farfurie? Atac imediat si nu uit sa pun in pahar vinul de la Crama Nachbil…vin de exceptie in editie limitata.

La aceasta varza calita ar merge si un Gewürztraminer, RieslingFeteasca Regala, Zierfandler, Szurkebarat si chiar o Mustoasa de Maderat si de ce nu o Zghihara de prin Husi sau Averesti.

One thought on “Un vin bun cu…o varza calita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *