Primul festival de Vin, Arta,Gastronomie din Transilvania

Astazi 15 martie am asistat la deschiderea oficiala a acestui deosebit festin gazduit in cadrul  Centrului de Expozitii si Conferinte din Cluj Napoca. Festivalul este conceput sub forma unui eveniment expozitional, in cadrul careia importanti producatori din Romania vor  prezenta circa 300 sortimente de vin din soiuri traditionale romanesti si straine. Vor face adevarate lansari de vinuri: Crama Gramma, Crama Buduresca, Crama Oprisor, Domeniile Samburesti, Crama Telna, Crama Nomibo, vinuri ce vor putea fi degustate la standurile respective. Totodata  vizitatorii sunt invitati sa invete arta degustarii in cadrul degustarilor de vin organizate impreuna cu somelieri profesionisti, si de asemenea sa  participe la show-urile gastronomice zilnice oferite de bucatarii Grand Hotel Napoca, ai Restaurantului Japonez Tokyo si de maestrul bucatar Dan Boerescu. La toate  aceste activitati participa studenti si cadre didactice de la Universitatea Agronomica din Cluj.

Din partea Legatului Iasi al Ordinului Cavalerilor Vinului Europen participa Anghel Mihai Petre, care incearca astfel sa sustina pastrarea pentru generatiile viitoare a patrimoniului cultural comun in acest domeniu atat de divers al VINULUI. Legatul Iasi este o organizatie care si-a propus sa promoveze valorile culturale locale in general, si vinul – privit ca un bun cultural, parte a identitatii noastre nationale – in special. In acest sens se participa la activitati precum prezentari si degustari de vinuri, vizite la podgorii si crame ale viticultorilor, participari la festivaluri ale vinului si la alte evenimente oeno-gastronomice, si in dorinta de a invata cat mai multe lucruri despre vin, despre asocierea lui cu gastronomia, despre calitatile curative ale acestui complex aliment, despre istoria viticulturii si vinificatiei care  astfel  se identifica cu istoria omenirii.

Vinurile vor fi sarbatorite in cadrul Festivalului PROVINO atat cu ocazia celor zece sesiuni de degustari colective, la care sunt asteptate peste 300 de persoane, cat si la Serile exclusiviste Art, Wine & Gastronomy. La standurile amenajate in spatiul de desfasurare al evenimentului vor fi promovate vinuri din Spania (Crama Borha), Austria (Vital Activ), Franta (Vin de Vie), iar in cadrul sesiunilor de degustare participantii vor putea savura vinuri de Jidvei (Clasic Feteasca Regala – sec, Premiat Sauvignon Blanc – demisec, Grigorescu Gewurztraminer – demisec) si vinuri spaniole importate de Crama Borha (Enate Tapan 2012 si Teorema). La serile HORECA si Art, Wine & Gastronomy vedetele vor fi vinurile de la Vinarte (Castel Starmina Sauvignon Blanc 2011), Gramma (Aligote, Feteasca Regala si Cuvee Visan), Nomibo (Feteasca Neagra 2009, Tamaioasa 2011, Feteasca Alba 2011) si Recas (Cocosul dintre Vii Muscat, Cocosul dintre Vii Pinot Noir). De asemenea, invitatii vor putea degusta vinuri din Spania, importate de Crama Borha precum Enate Chardonnay 234, Enate Crianza si Siosy. Evenimente exclusiviste, organizate in fiecare seara a Festivalului, Serile Art, Wine & Gastronomy ofera invitatilor prilejul de petrecere a timpului liber intr-un cadru rafinat. In prima seara a evenimentului bucatarii Grand Hotel Napoca vor oferi show-uri gastronomice, alaturi de degustarea de preparate culinare calde si branzeturi Five Continents. Seara de sambata, 17 martie, este dedicata maestrului bucatar Dan Boerescu.

Pe langa latura expozitionala si de specialitate, Festivalul PROVINO isi propune sa atraga clujenii la o serie de evenimente mondene. PROVINO Party After Hours – Black & Wine Party este o petrecere inedita la care sunt asteptati peste 200 de tineri amatori de distractie. Expozitia de vinuri se transforma de la ora 20.00, pentru vizitatorii celei de-a treia zi a PROVINO intr-un loc cu muzica de calitate, asortata cu vinurile prezente la Festival. Participantii trebuie sa se prezinte la eveniment intr-o tinuta de cocktail Black & Wine, în culorile vinului preferat. Amatorii de arta sunt si ei asteptati la Festivalul PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie la o expozitie de lucrari ce poarta semnaturile tinerilor artisti clujeni.

Una dintre surprizele primei editii clujene a Festivalului PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie este degustarea de vinuri biodinamice importate din Franta de Vin de Vie. „Vinurile alese cu multa atentie provin in principal din domenii familiale si din locuri ce si-au spus cuvantul de-a lungul timpului. Insa cel mai important pentru noi este ca vinurile alese sunt vinificate natural. Ceea ce este esential pentru noi e gustul si emotia pe care un vin le poate exprima”, sustin reprezentantii Vin de Vie. Festivalul PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie aduce in premiera la Cluj-Napoca si unele dintre cele mai noi productii ale caselor de vinuri din tara: Sauvignon Blanc 2011, Chardonnay 2011 sec sau Tamaioasa Romaneasca 2011 sec fac parte din oferta Cramei Budureasca, Nomibo va prezenta in premiera vinurile rosii de calitate din rezerve Feteasca Neagra, Merlot si Pinot Noir, stabilizate si invechite 12 luni in baricuri de stejar romanesc lucrate manual, dar si Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba si Chardonnay. De asemenea, vor fi prezentate si Feteasca Neagra, din rezervele 2008 si 2009 si Tamaioasa Romanesca din 2010 si 2011, vinuri care se exporta in Antwerpen, Belgia. Crama Oprisor va lansa la Cluj-Napoca, in cadrul Festivalului PROVINO vinurile La Cetate, Tamaioasa Romaneasca 2011, Caloian Rose 2011, Caloian Sauvignon Blanc 2011 si Rusalca Alba 2011.

O surpriza la prima editie a Festivalului vine si de la Iasi, de unde Casa Gramma, pe langa noile vinuri din recolta anului trecut, Gramma Aligote 2011, Gramma Feteasca Regala si Gramma Cuvee Visan 2011, va aduce si trei cupaje realizate sub brandul propriu pentru un om de afaceri clujean, pasionat de vin. Unul dintre cei mai cunoscuti producatori de vinuri, Jidvei, va prezenta in premiera la Festivalul PROVINO noua imagine a produselor din portofoliu. „Este o schimbare completa ce vrem sa marcheze orientarea catre un consumator educat în domeniul vinului, dar si exigent din punct de vedere estetic”, a declarat Ioana Anghel, reprezentantul companiei Jidvei.

Pe langa degustarile de vinuri programate in cadrul evenimentului, participantii la Festival vor avea oportunitatea de a se intalni si cu ocazia a trei manifestari de specialitate, unice pe piata locala.
• Concursul de vinuri organizat de Vinul.ro va avea loc pe data de 15 martie. 12 participanti, precum Crama Gaboiu, Cramele Recas, Crame Oprisor, Crama Telna, Nomibo, Vie Vin Vanju Mare, Budureasca, Heinrig Distribution, Vinarte, Ritzi Consulting, Viti-Pomicola Samburesti si Domeniile Ostrov s-au inscris in competitia pentru cel mai savuros vin. Decernarea premiilor va avea loc la in cadrul Serii HORECA. Scopul acestei intreceri a vinurilor, care se va desfasura sub forma unei degustari „in orb” este de a oferi producatorilor un sprijin în crearea de vinuri de calitate;
• Concursul National de Somelieri, etapa Transilvania va fi organizat pe 16 martie. Competitia este deschisa tuturor specialistilor din bransa, iar inscrierile se pot face pana pe 15 martie la office@osr2011.ro. „Am hotarat sa organizam acest concurs deoarece ne propunem sa aducem in peisajul vinului romanesc o competitie independenta, fara influente din partea vreunui jucator implicat in acest domeniu”, sustine Marian Timofti, presedintele Ordinului Somelierilor din Romania 2011.
• Colocviul cu Ambasadorul Asociatiei Somelierilor Europeni, Sergiu Nedelea, cu tema „Vanzarea vinului – strategii pe coltul mesei”. Printre speakeri se vor numara Cezar Ioan, editor Vinul.ro, Cristian Grigore, managerul Restaurantului Rossetya, Bucuresti si Costel Cainamisir, directorul comercial al Vinarte. Evenimentul va fi urmat de o serie de discutii libere. Festivalul PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie se bucura inca de la prima aparitie pe piata clujeana de prezenta unor producatori de renume, a caror reputatie depaseste granitele tarii. Printre acestia se numara JIDVEI, CRAMELE RECAS, MURFATLAR, CRAMA OPRISOR, VINARTE, GRAMMA, DOMENIILE BOIERU, BUDUREASCA, SAMBURESTI, NOMIBO, CRAMA TELNA, NACHBIL, DOMENIILE OSTROV, SENATOR WINE, CRAMELE PANCOTA importatori si distribuitori de vinuri din Spania, Franta si Austria  VITAL ACTIV, VIN DE VIE, CRAMA BORHA.

PROGRAMUL FESTIVALULUI PROVINO

Joi, 15 martie

9.00 – 14.00 – CONCURS Vinurile Primaverii, Organizat de Vinul.ro si OSR 2011
14.00 – 14.30 – Ceremonia de deschidere oficiala a Festivalului de Vin, Arta si Gastronomie
14.30 – 15.30 – Degustarea vinurilor din Festival, networking si discutii libere la standurile expozitionale.
15.30 – 17.00 – COLOCVIU cu Ambasadorul Asociatiei Somelierilorr Europeni Sergiu Nedelea „Vanzarea vinului – strategii pe coltul mesei”
17.00 – 19.00 – PROVINO Show
19.00 – 24.00 – Seara HoReCa – Art, Wine & Gastronomy. Decernarea premiilor Concursului Vinurile Pimaverii, Vinul.ro

Vineri, 16 martie

10.00 – 13.00 – CONCURSUL NATIONAL DE SOMELIERI, Etapa Transilvania
11.00 – 19.00 – Program de vizitare Expozitia PROVINO
12.00 – 13.00 | 14.00 – 15.00 | 16.00 – 17.00 | 18.00 – 19.00 Degustari colective
14.00 – 15.00 | 16.00 – 17.00 | 18.00 – 19.00 – Show-uri Gastronomice oferite pe scena de bucatarii GOOD FOOD si Restaurant TOKYO

Sambata, 17 martie

11.00 – 19.00 – Program de vizitare Expozitia PROVINO

12.00 – 13.00 | 14.00 – 15.00 | 16.00 – 17.00 | 18.00 – 19.00 – Wine & Gastronomy – Degustari colective
10.00 – 16.00 – Scoala Vinului
14.00 – 15.00 | 16.00 – 17.00 | 18.00 – 19.00 – Show-uri Gastronomice oferite de bucatarii Restaurantului TOKYO
20.00 – 24.00 – Art, Wine & Gastronomy – va gati pe bucataria-scena maestrul Dan Boerescu
20.00 – 24.00 – PROVINO After Hours – BLACK & WINE Party

Duminica, 18 martie

11.00 – 16.00 – Program de vizitare Expozitia PROVINO
12.00 – 13.00 | 14.00 – 15.00 – Wine & Gastronomy – Degustari colective
14.00 – 16.00 – Show-uri Gastronomice oferite de Dan Boerescu si Restaurant TOKYO

Pretul unui bilet pentru vizitatorii Festivalului este de 10 lei.

Maine va vom prezenta cateva din sortimentele care au fost lansate la acest deosebit Festival al Vinurilor din Cluj Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *