Un oltean de mare calibru: SERGIO FALESCHINI

Este un roman din Craiova, dar cu origini italiene si care acum  15 ani a decis impreuna cu cativa prieteni sa investeasca in vinul romanesc, o pasiune cu multe implicatii desigur. Asa a aparut in anul 1997 VINARTE, care astazi exploateaza peste 350 ha in trei zone deosebite : Starmina-Mehedinti, Bolovanu-Samburesti-Olt, Villa Zorilor-Dealu Mare-Buzau.

Am avut numeroase intalniri si discutii cu domnia sa, avand in vedere ca si eu sunt OLTEAN, iar subiectul nostru  a fost, si   VINUL.

Dupa achizitionarea celor trei domenii, VINARTE A TREBUIT sa investeasca in modernizare si retehnologizare peste 5 milioane de dolari. ,,Am defrisat 60% din vechea vie, pentru ca erau soiuri hibride, care produceau vin indoielnic. Am replantat via cu plante noi, aduse din Franta, pentru soiurile Merlot, Cabernet, Sauvignon Blanc, dar si soiuri romanesti precum Feteasca Neagra, Negru de Dragasani sau Tamaioasa Romaneasca”, imi spune Sergio Faleschini.

Totodata “in centrele de vinificatie achizitionate am fost nevoit atunci sa inlocuiesc toate rezervoarele din beton vechi cu cisterne din inox alimentar, introducand totodata si un sistem de control al temperaturii, fara de care era imposibila obtinerea unui vin bun”.

Au mai fost achizitionate prese, filtre noi, instalatii pentru pastrarea si mentinerea curateniei, dar si butoaie de stejar pentru innobilarea vinului. De fapt, Vinarte a fost prima companie autohtona care a produs vin pentru piata luxului din Romania. “Pentru a obtine un vin deosebit, cu o anume personalitate a trebuit sa apelam la oenologi francezi si italieni. Acesti specialisti sunt foarte scumpi, dar sunt foarte importanti pentru ca, practic, ei creeaza vinurile”. Dupa anul 2000 au aparut si primele rezultate: ,,In acel an am scos pe piata din Romania primul vin superpremium, eram atunci singurii pe acest segment, acum avem peste  15 concurenti directi”, mai spune patronul Vinarte.

Secretul vinului bun

In Romania exista vinuri bune, asa cum este si firesc, pentru care, este necesara mentinerea unei munci de calitate, si totodata o schimbare a mentalitatii consumatorilor. Un vin bun este obtinut dintr-o recolta de struguri cu randament mic – imi spune Sergio Faleschini. Rezultatele sunt deosebite in aceasta perioada, avem si confirmari numeroase, cea mai recenta este La Mondial du Merlot, unde Vinarte a castigat categoria “Meilleur Merlot Millesime Ancien – Prix S.Pellegrino” cu vinul Merlot Prince Matei 2001, unul dintre cele mai apreciate vinuri ale acestei competitii, acest lucru fiind confirmat si de descrierea facuta de juratii concursului: “Culoarea este dovada unui vin inca tanar, lucru ce este confirmat si de notele minerale ale primului nas. In gura, tonurile de condimente si de menta confera o atingere de prospetime”.

Vinarte a participat in aceasta perioada la Provino Cluj si de asemenea la evenimentul Vinul.ro de la Iasi. Vinurile participante au fost: Prince Matei, Soare, Prince Mircea, Swallowtail, Cuvee D’Excellence – Riesling si Sauvignon Blanc, Sirena Dunarii, gama Castel Bolovanu si Castel Starmina bine primite si apreciate de cei prezenti. Domnul Costel Cainamisir – Director Comercial o persoana extrem de agreabila, primitoare si totodata competenta de a da explicatiile de rigoare necesare, a precizat “noi am avut in vedere aceste zone inca de la infiintarea Vinarte, unde suntem prezenti si cu vinurile premium la marile restaurante”.

Constatam ca Vinarte este pregatita sa asigure tuturor consumatorilor si de asemenea cunoscatorilor adevarate surprize .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *