Maestrul oenolog Bilius Ioan din Cotnari

Renumitul oenolog Ioan Bilius, fost Sef al Combinatului de Vinificatie Cotnari, este acum un fericit pensionar ce locuieste intr-o casa   primitoare pentru prieteni, care vin sa vada si sa cunoasca (sa guste) din realizarile maestrului.

De la Iasi la Cotnari poti ajunge cu masina – pe Drumul National – in aproximativ o ora, ori cu autobuzul sau trenul. Casa Bilius este situata in faimoasa podgorie Cotnari, la Nord de Dealul Catalina (400m inaltime), aproape de ruinele Cetatii geto-dacice, intre Dealul Mare, Harlau, depresiunea Jijia Bahlui. Vestita Podgorie de aici din Cotnari este atestata documentar din 1448 si cultivarea vitei de vie pe aceste meleaguri se pierde in negura timpurilor.

Am fost acolo acum cativa ani, insotit de un grup de  prieteni din Bucuresti care voiau sa cunoasca…viata la tara. Nu departe de sediul Societatii Viticole Cotnari am fost imediat preluati de familia Bilius pentru o mica vizita a proprietatii, a viei si bineinteles  a cramei unde “maestrul” isi continua realizarile remarcabile din anii cand inca mai conducea destinele Combinatului. Dupa obisnitul pahar de rachiu de bun venit, si de asemenea alegerea, dar mai degraba repartizarea unei camere am inceput sa depanam cu gazdele unele amintiri legate de locul acesta incarcat de istorie: Cotnari. Apoi a inceput spectacolul in care au aparut la masa o sumedenie de feluri de mancare, care mai de care mai atractive, din care nu au lipsit: bors de cocos, sarmale la cuptor in oala de lut, rata pe varza, ficat de rata cu para etc. Vinurile au inceput sa curga in functie bineinteles si de ceea ce se mai servea la masa. Colegii mei erau vrajiti atat de calitatea, diversitatea felurilor de mancare si normal de vinuri exceptionale, dar si de primirea calda si primitoare a gazdelor.

Apoi Domnul Bilius a inceput sa cante. “Pasiunea pentru cantat o am de cind eram copil de scoala. Cantam mereu prin casa, iar cind eram student la Agronomie am fost chiar solist intr-o formatie de muzica populara. Apoi, ca inginer in vinificatie si oenolog pasionat, nu-i o noutate pentru nimeni ca vinul te predispune la cintat. Cred ca daca eram cintaret, nu puteam sa fac si vin, dar, fiind oenolog, pot sa cant cat vreau”, ne-a spus Ioan Bilius. Pe cheltuiala proprie a scos o caseta cu romante, cantece de petrecere si de pahar, printre alte cateva melodii de muzica usoara foarte indragite cu ani in urma. Caseta “s-a tras din prima”, in doar doua jumatati de zi, fiind inregistrata impreuna cu Orchestra Casei Armatei din Iasi. Ioan Bilius spune ca interpretarile sale sint “de la om la om”, pentru ca, in opinia sa, perfectiunea intr-o astfel de muzica poate ajunge de multe ori daunatoare.

Dupa aceste deosebite cantece parca vinul reuseste mai bine sa-si arate din descantecele maestrului, asa ca bem in continuare din Traminerul Roze extraordinar, Feteasca Alba inconfundabila, Tamaioasa Romaneasca cu o  aroma desavarsita, si desigur  o adevarata capodopera : Cabernet Sauvignon.

Asa ca un vin de Cotnari servit pe fondul muzical oferit chiar de cel care-l stoarce in teascuri si-i canta povestea poate fi un bun inceput de istorie…Aceasta a fost o frantura din aceasta vizita neobisnuita…

Acum dupa trecerea anilor ii urez in continuare  Maestrului:  La multi ani !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *