Vinuri noi la Cotnari

Cea mai renumita Crama din Romania va obtine si “vinuri noi de Cotnar”, vinuri prezentate in premiera la Good Wine Bucuresti 30 martie – 1 aprilie 2012: Grasa de Cotnari sec; Busuioaca de Bohotin sec si desigur regina vinurilor traditionale romanesti Feteasca Neagra, bineinteles sec.

Cotnari va prelucra in continuare strugurii din cele patru soiuri traditionale (Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Francusa, Tamaioasa Romaneasca) de pe o suprafata de circa 1.400 de hectare, din totalul celor 1.700 de hectare pe care le are in proprietate. Dar, in afara de  aceste soiuri albe traditionale produse in prezent  a aparut in podgoria Cotnari necesitatea producerii unor vinuri rosii, a unor vinuri albe seci din categoria celor aromate si, de ce nu, chiar si ceva mai indraznet – o Grasa de Cotnari sec sau o Busuioaca de Bohotin sec. Dar pentru aceasta era nevoie de o alta tehnologie de vinificatie, de o alta crama si de oenologi noi. Si atunci a aparut necesitatea de a infiinta la Cotnari o CASA DE VINURI. Locul ales este CASTELUL VLADOIANU, locul unde, in perioada interbelica, fostul guvernator producea vinuri de pe cele 50 ha de vie pe care le avea in proprietate. Strugurii produsi la Compania Cotnari, de pe diferenta de aproximativ 300 hectare (100 ha – Feteasca Neagra, 75 ha – Busuioaca de Bohotin, 75 ha – Tamaioasa Romaneasca si 50 ha – Grasa de Cotnari), vor fi vanduti catre CASA DE VINURI COTNARI SA si vor fi prelucrati dupa noile metode de vinificatie.

Surpriza va fi urmatoarea: se vor obtine “vinuri noi” de Cotnari, care vor inlocui in piata o parte din cele pe care, momentan, Romania le importa din “Lumea noua”. In anul 2011 au fost vinificate aproximativ 100 vagoane de struguri, din care au rezultat 70 vagoane de “vinuri noi” si urmeaza ca, in anul 2013, sa fie atins potentialul maxim, cand vor fi obtinute 2 milioane de litri de vin. Lansarea oficiala a CASEI DE VINURI COTNARI  a fost consemnata  in cadrul targului Good Wine Bucuresti.

Mult succes !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *