Despre Crama Panciu

Nascut in zona Panciu si ocupandu-se cu producerea vinului, Daniel Guzu, a inceput sa cumpere terenuri viticole si livezi in zona Panciu din 2005, de la peste 1.000 de proprietari. Replantarile, impreuna cu procesul de reabilitare a cramei au costat mai multe milioane de euro iar dupa terminarea amenajarii plantatiei de vita de vie, proprietarul a investit si in constructia unei crame moderne, cu o capacitate de peste 600.000 de sticle pe an. La vie s-a lucrat cu o companie din Arad, iar la livada cu una din Olanda. Ca sortimentatie, pe aceasta podgorie au fost replantate soiurile Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Sarba, Galbena de Odobesti si Babeasca. Pe langa intentiile de a inscrie crama in circuitul enoturistic, Daniel Guzu a  inaugurat si o linie pentru obtinerea si imbutelierea de vinuri spumante, bazandu-se pe faptul ca zona ofera o aciditate importanta.

DSC00472 224x300 Crama Natura photo 9 225x300 Concurs: castiga 2 sticle de vin Sagio cupaj de la Casa Panciu!

Crama  are o vechime de 4 ani, o suprafata in exploatare de peste 200 ha si o capacitate de vinificare de aproximativ 160 de vagoane. Vinurile din crama au o tarie alcoolica de 12,9 grade sau mai mult, aciditate peste 6 grame, exprimata în acid tartric, iar zahar intre 10 si 12 grame la litru. Cat despre îmbuteliere, se fac cam 30% sticle, 70% bag-in-box.

Sortimentele accesibile:  Feteasca Alba; Feteasca Regala, Feteasca Regala cu Muscat, Sauvignon Blanc Muscat Ottonel, iar la rosii Babeasca Neagra, Feteasca Neagra; doua cupaje in proportii diferite de Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon. Am fost insa avertizati din prima: „nu fiti atat de exigenti cu vinurile din crama, o sa vedeti ce am sa fac peste cativa ani”.

Am studiat cu aceasta ocazie, in premiera, si sortimentul GOLIA, un vin produs local ce a luat nastere in anul 1999 si brevetat in anul 2004 de catre Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Iasi. Golia (11,1%) este un vin alb sec, de culoare galben-verzui, cu o aroma placuta, discreta, caracterizat prin fructuozitate si echilibru. Mancarea recomandata pentru servirea acestui vin este peste alb la gratar, pui simplu, scoici cu cartofi prajiti. Temperatura de servire: 10 °C.

Crama Natura reprezinta un proiect ambitios ce a luat nastere in urma unei investitii de peste 8 mil euro, avand ca obiectiv producerea unor vinuri autentice romanesti. Cu peste 200 hectare vita de vie, 80 de hectare livezi, o crama ultra-moderna, un conac amplasat in imediata apropiere a plantatiei, o pensiune in constructie in mijlocul plantatiei destinat bineinteles  enoturismului, de asemenea un depozit ultramodern specializat in pastrarea fructelor si un secret o viitoare productie, de ce nu a unor gemuri si dulceturi speciale de fructe.

Este SIGUR…Crama Natura isi propune sa devina in scurt timp un nume de referinta in alegerea vinurilor de calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *