Pietroasele – un centru viticol de exceptie in podgoria Dealu Mare

Pietroasele – o comuna  cunoscuta in Romania prin cele doua mari comori. Una celebra si cunoscuta in toata lumea, tezaurul “closca cu puii de aur”, descoperita in 1837 aici, langa “Via Ardelenilor” intr-o fosta cariera de piatra. Cea de a doua, la fel de celebra, dar mult mai veche decat prima, este reprezentata de cele trei dealuri: Istrita, Caltesti, Saranga, cultivate cu vita de vie inca din vremuri indepartate. Solul calcaros, cu stratul de roca situate aproape de suprafata si climatul temperat continental, cu straluciri solare de exceptie si cu precipitatii relative reduse in perioada de coacere a strugurilor, fac din centrul viticol Pietrosele locul ideal pentru obtinerea unei game largi de vinuri de mare marca. Pe cel mai insorit plai al acestor locuri de legenda a fost infiintata in anul 1893 prima statiune de cercetari viti-vinicole din Romania, Statiunea Pietroasa.

Cunoscuta la inceput ca “Via experimentala  Pietroasa”, statiunea a fost trecuta inca din 1929 in subordinea Academiei de Inalte Studii Agronomice si Medicina Veterinara-Bucuresti. In timp a devenit un adevarat centru de invatatura si cercetare pentru numeroase generatii de specialist din domeniul viti-vinicol, dar si locul unde au fost create soiuri de vita de vie si totodata vinuri deosebite. Nichita Stanescu a avut si o remarca “aici la Pietroasele, inima noastra de piatra s-a schimbat intr-o inima de inima”. Printre sortimentele cultivate si  astazi se numara : Tamaioasa romaneasca, Feteasca neagra, Riesling Italian, Babeasca neagra, Merlot, Busuioaca de Bohotin, Cabernet Sauvignon, Feteasca regala. O personalitate importanta a zonei este Constantin A.Sandu-Ville (1897-1965), inginer agronom membru correspondent al Academiei Romane. Zona aceasta  binecuvantata este actualmente cultivata de numeroase societati si persoane fizice care incearca obtinerea unor vinuri de exceptie. Aici, Crama Basilescu detine peste 50 ha cultivate cu: Busuioaca de Bohotin, Riesling Italian, Feteasca alba, Tamaioasa Romaneasca, Sauvignon Blanc din care produce gamele de vinuri: Ancestral, Autentique, Eclipse. Cu o mentiune deosebita  pentru cea mai buna Busuioaca de Bohotin realizata sub atenta ingrijire a maestrului Gabi Lacureanu de la Crama Basilescu. Avem pe Dealul Istrita si un producator nou NAMIBO care incearca sa produca cat mai natural fara drojdii selectionate, fara masinarii care sa bruscheze strugurele,mustul sau vinul. Asaf Levi un roman de prin Piatra Neamt care s-a cam plimbat prin lume (SUA si Israel) a ajuns acum, in a doua parte a vietii sa produca aici la Pietroasele cota + 350 metri cu expunere sudica: Tamaioasa Romaneasca, Feteasca alba, Chardonnay, Feteasca neagra si de asemenea sa  incerce amenajarea  unui teren de golf si nu numai.

Tot aici are loc in fiecare toamna “Sarbatoarea Tamaioasei” – eveniment ce serbeaza culegerea recoltelor de struguri, un car tras de boi aduce cosurile cu struguri, apoi urmand obiceiul fetele din zona in costume populare zdrobesc strugurii cu picioarele, marcand astfel inceputul culesului.

Impreuna cu d-na. Cristina Partal de la  filiala Buzau a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural am derulat o multitudine de oportunitati turistice in aceasta minunata zona cu implicatiile lor istorice, oenologice si culturale. Astfel am si creionat un intinerar care poate aduce numerosi turisti:

Iata cum ne-am gandit sa fie programul:

ZIUA 1:

  • Cazare Sarata Monteoru: 50 lei/pers
  • Pranz: 30 lei/pers.
  • Cina: 35 lei/pers.
  • Degustare la Merei- producator Ion Copaci: 10 lei/pers. (daca se achizitioneaza vin, se renunta la tariful de degustare)
  • Degustare la Pietroasele:Pensiunea  La Butoaie: 10 lei/pers.
  • Demonstratie mesteri populari: la Casa cu Tei, Monteoru

ZIUA 2:

  • Mic-dejun: 10 lei/pers
  • Degustare la Naeni: producator Marian Apostol (primarul) si crama Doamna Neaga
  • Excursie la Naeni: Biserica dintr-o piatra, Tabara de sculptura de pe Dealul Tigoarea, Mormintele tracice, intalnire cu d-nul Primar al comunei Naeni
  • Picnic la firul ierbii, sus pe dealul Tigoarea
  • Cazare la Casa Dragu- Badeni ( com. Breaza de Buzau): 40 lei/pers.
  • Degustare la Nomibo, Badeni: 10 lei/pers. (daca se achizitioneaza vin, se renunta la tariful de degustare)
  • Degustare la Casa Dragu: 10 lei/pers. (daca se achizitioneaza vin, se renunta la tariful de degustare)
  • Vizitarea fermei taranesti, cu capre si iepuri rasa grea
  • Cina la Casa Dragu: 35 lei/pers.

ZIUA 3:

  • Mic-dejun: 10 lei/pers.
  • Excursie la Vulcanii Noroiosi, Manastirea Ciolanu si Tabara de sculptura in piatra de la Magura.

Astept de la voi comentarii si  poate diferite variante de vizite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *