Podgoria Odobesti

Ocupand zona colinara paralela cu Muntii Vrancei, podgoria aceasta veche si vestita ce include si orasul Odobesti, este situata intre dealurile inalte si campie, la adapostul celei mai inalte maguri, Magura Odobestilor (996 metri) cu renumitele plaiuri Varsatura, Sarba, Padureni si Scanteia, fiind marginita de raul Milcov si Putna. Inceputul culturii vitei de vie pe aceste meleaguri se pierde in negura vremilor. Prima atestare a podgoriei Odobesti regasandu-se in anul 1610 prin dania lui Gheorghe Bogdan-pitarul manastirii Bistrita: “…o vie in Putna, la sat la Gagesti…” iar a satului Odobesti la 1626.

Sortimentele de soiuri autohtone, specific acestei zone se compun din: Galbena, Plavaie, Poama verde, Parciu, alaturi de soiurile Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Creata de Moldova, Francusa, Tigvoasa, Vulpea, Negru moale, Negru vartos, Gordinul, Babeasca Neagra. Pentru strugurii de masa se cultivau soiurile Coarna alba si Coarna neagra, Razachie.

Avand in vedere importanta deosebita a zonei se infiinteaza aici in anul 1936, prin Decizia nr.144401 a Ministerului Agriculturii si Domeniilor la initiativa distinsului si regretatului prof. I C Teodorescu-Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Odobesti. Aceasta statiune a reusit de-a lungul timpului sa imbine in mod armonios activitatea de cercetare cu activitatea de valorificare a rezultatelor si totodata printr-un adevarat transfer tehnologic in cadrul sectorului de dezvoltare. Valorificarea rezultatelor cercetarilor efectuate,concretizate in soiuri si clone, tehnologii de cultura diferentiate pe destinatii tehnologice, soi si areal, vinificatie. Soiuri create: SARBA semiaromat-omologat in 1972, obtinut din soiul Riesling Italian si Tamaioasa Romaneasca, BABEASCA GRI – omologat in 1975 – este o mutanta naturala a soiului Babeasca neagra destinat pentru obtinerea vinurilor albe, spumante, CODANA – omologat in 1975 obtinut din incrucisarea soiurilor Babeasca Neagra si Feteasca Neagra si destinat pentru vinuri rosii de consum curent, MIORITA – omologat in 1980 ete un hibrid natural al soiului Coarna alba destinat obtinerii de vinuri albe curente, BALADA – omologat in 1994 obtinut din incrucisarea soiurilor Babeasca Neagra si Pinot Noir destinat pentru vinuri rosii superioare, MILCOV – soi pentru struguri de masa, omologat in 1988, obtinut din incrucisarea soiurilor Coarna neagra si Muscat de Hamburg.

Aici in zona avem acum o multitudine de producatori mai mari si mai mici: Crama Panciu de la Tifesti oenolog Sorin Macoviciuc; VINEX din satul Varsatura comuna Jaristea oenolog Gabi Stoica, Tenuta Odobesti, VINCON Vrancea, SENATOR PRODIMPEX si lista poate continua.

Odinioara pana la invazia filoxerica, in podgoriile noastre se cultivau soiuri autohtone traditionale. Asa de exemplu aici la Odobesti  baza o constituiau Galbena de Odobesti si Plavaia, alaturi de care se gaseau in proportii mai mici Poama verde si Parciu. Aici vinificarea nu se facea separat pe soiuri si ele erau produse ca vinuri de Odobesti. Din pacate, odata cu refacerea viticulturii unele sortimente au disparut sau mai sunt cultivate in suprafete foarte mici.

Un sortiment nou deosebit,care este foarte promovat astazi SARBA  produs pentru prima data aici in zona in 1972 a confirmat insusirile sale aromatice, prezentand o aroma destul de intensa, oarecum bizara, sugerand mirosul de trandafiri de dulceata. Actualmente acesta este produs la Crama Panciu, Senator Prodimpex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *