Centrul Viticol Probota Trifesti

Intr-o dupa amiaza de primavara, sa fi fost 6 mai, dupa un traseu interesant, nu prea departe de Iasi, sa fie vreo 40 kilometri, am ajuns la iesirea din Trifesti pe drumul spre Stefanestii Botosanilor, apoi fac stanga si merg spre fosta ferma vegetala Solonet, o parte a teritoriului de peste 3700 ha aflate in administrarea unui agricultor, si anume Vasile Lungu. Datorita implicarii si cunostiintelor sale aprofundate, dar mai ales experientei acumulate in perioada 1983-1993 cat a lucrat la IAS Popricani, inginerul agronom Vasile Lungu, este astazi  un prosper fermier care a devenit model in ultima perioada nu doar pentru ceilalti oameni de afaceri din agricultura, ci si pentru studentii practicanti ai  Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ”Ion Ionescu de la Brad” Iasi.

Pe aceste mari suprafete incearca sa experimenteze cate putin din fiecare domeniu al agriculturii. Loturi semincere pe care produce pentru Monsanto samanta de floarea soarelui, porumb si rapita, dar si seminte de orz, mazare, grau sau soia. In mare, aceste suprafete de teren sunt irigate cu apa din Prut printr-un sistem destul de inteligent si care se continua apoi in camp prin diferite instalatii moderne. De asemenea cu ajutorul unui program de finantare produce cartofi pentru chipsuri pe care ii exporta in Olanda si de asemenea pentru a fi vandut pe piata Iasului. A plantat o livada de 25 ha de mere, cirese, visine, caise, si de asemenea pe o suprafata de 10 hectare au fost plantate 7 soiuri de struguri de masa, soiuri  create in Romania, iar altele  importate din Italia. Au intrat pe rod doua hectare de vita de vie pentru vin. Toate cele 12 hectare de vie sunt irigate printr-un sistem de circa 100 de mii de ”picuratori” care asigura o productie echilibrata, Vasile Lungu estimeaza ca  recolta  de peste 20 de tone struguri de masa la hectar va fi vanduta la anumite magazine din Iasi.

Vinul obtinut din cele 2 ha reprezinta mai mult incercari pentru o mare confruntare si confruntarea deja a inceput pentru ca in aceasta perioada se planteaza 94 ha din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc varianta petit, care da cunoscutele vinuri citrice si vibrante, Riesling de Rhin, Gewürztraminer. Tot de ultima ora, se pare ca pregateste  alte  50 ha pentru a fi plantate cu soiuri de vita de vie. Ceea ce stim este ca aceste suprafete sunt in continuarea celor existente si se pare ca vor fi plantate  in anul 2013. De asemenea sunt proiecte pentru o viitoarea crama cu dotarile moderne aferente, tot aici va apare si o pensiune agroturistica, chiar inca un iaz, pe langa cel existent. Aici in fosta ferma vegetala Solonet se pare ca totul incet, incet se transforma intr-un punct de administrare modern, adaptat cerintelor actuale.

Sa-i uram succes marelui maestru al agriculturii iesene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *