Despre raceala vinului….sau tratarea vinului cu termometrul

Intr-un articol anterior, cel de prin 5 mai, am scris cate ceva despre consumul de vin HORECA si bineinteles de temperatura de servire a vinului. Acum parca ma vad nevoit sa abordez din nou acest subiect pentru ca am asistat si de fapt asistam noi consumatorii frecvent la scene incredibile, de necunoastere a unor reguli nescrise de servire si consum a vinului in HORECA.

Saptamana trecuta am fost plecat prin tara si intr-o seara am poposit la Restaurantul….., de fapt nici nu trebuie sa-l amintesc ca poate o sa-i fac reclama desi nu merita acest lucru. Am comandat un muschi de vita la gratar preparat mediu cu ciuperci si normal ca orice client studiind oferta de vin (care este foarte saraca) am gasit ceva foarte bun – un SOARE (Cabernet Sauvignon de Vinarte). Ospatarul se duce cu comanda dar nu prea gaseste sticla probabil, pentru ca intr-un tarziu se duce la un rastel de vin existent in sala si amplasat langa usa de la bucatarie unde gaseste, asa cum justifica apoi, singura sticla care o mai aveau. O aduce triumfator, la care eu il rog insistent sa-mi aduca un vas cu gheata. Mirat imi spune: vinul rosu se serveste la temperatura  camerei. Eu bineinteles ii dau dreptate, dar totusi ii amintesc ca la usa bucatariei de unde venea un aer de peste 20 grade nu inseamna temperatura camerei. Cu aceste mici schimburi de replici reusesc intr-un tarziu sa beau un pahar de SOARE racit la 18 grade asociat unui gratar zic eu reusit.

Aceasta de fapt se intampla in mai toate restaurantele din tara, vinul reprezinta…dar de fapt nu reprezinta decat o marfa pe care patronul trebuie sa castige intre 100 si 200 %. De mai mare atentie se bucura apa minerala si neaparat Berea. Sa fie oare numai greseala continua a acestor asa zisi proprietari de restaurante sau este si o vina a producatorilor, sau a noastra a tuturor celor care incercam sa petrecem o clipa de normalitate.

Mai avem mult de facut, in principal avem nevoie de o schimbare de mentalitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *