Educarea producatorilor de vin 2

In aceste zile am avut deosebita placere sa citesc “Marea carte a degustarii vinurilor” scrisa de Prof.dr.ing.Viorel Stoian- Vicepresedinte al Academieide Stiinte Agricole si Silvice si care abordeaza subiecte interesante privind degustarea vinurilor (vom mai reveni). Domnia sa aduce in discutie relatia dintre comparator si producator “poate ca este vorba de rezultatul unei educatii de tip socialist care limiteaza raspunderea producatorului la poarta unitatii de producere, ignorand comerciantul, ignorand cumparatorul-consumatorul, ignorand faptul ca in felul acesta se pierd iremediabil clientii si mizand,potrivit sistemului socialist, pe faptul ca este piata vanzatorului si nu a cumparatorului si daca nu ii place, tot nu are de unde sa cumpere din alta parte. Or, este ignorata tocmai aceasta schimbare de raporturi pe care noul sistem de piata le stabileste”. Si aceste deosebite luari de pozitie continua: “foarte putini au fost aceia care s-au gandit ca vinul trebuie totusi facut din struguri, fara adjuvanti si fortifianti, fara edulcoranti, fara coloranti sau cine stie ce arome sintetice, fara conservanti nepermisi de lege. Si asta cand? Tocmai acum cand fraudele s-au inmultit enorm, fata de perioada din “nainte de 1989”.

Poate am fost prea dur in cuvinte in articolul meu din 6 mai “Educarea producatorilor de vinuri“, dar trebuie sa recunoastem toti ca aceste “naravuri” ale acestor asa zisi producatori de vin, chiar daca unii sunt continuatorii, adica proprietarii unor marci de renume nu ii indreptateste sa-si bata joc in asa masura de noi consumatorii. Si pentru a exista o sustinere a celor spuse in acel articol, o sa continui sa redau din aceasta extraordinara luare de pozitie a maestrului Stoian: “Azi lucrurile stau mult mai rau. Au aparut peste noapte CASE (precizare de vinuri), care cumpara la pret mic vinuri de duzina de oriunde, le indulcesc, le parfumeaza cu esente sintetice, le imbuteliaza elegant si le vand ca… Unde este autenticitatea? Unde este naturaletea? Oare nu se impune ca organismul (precizare de reglementare) care trebuie, pina la urma, sa se ocupe de fraudele din domeniul vinificatiei sa aiba in vedere aceste elemente ca fiind componente ale calitatii vinului “.

Trebuie sa intelegem noi cei care dorim in continuare sa avem posibilitatea aprecierii unui vin deosebit, corespunzator alegerii noastre sa incercam sa supunem atentiei aceasta schimbare de mentalitate a acestor adevarati “samsari”. Noi cei multi dorim sa  gustam un vin bun iar cei care au alte naravuri sa fie controlati (si sunt astazi echipamente care pot depista foarte usor falsurile), amendati si totodata anulata autorizatia de producere. Numai asa vom incerca efectiv sa facem ordine in acest sensibil domeniu. Si asa se  poate aprecia acum ca este cam tarziu, dar noi speram.

Astazi o sa continui cu o prezentare de exceptie PRINCE MATEI produs de VINARTE  la Villa Zorilor (Buzau). Prince Matei Merlot, este un vin maturat in butoaie de stejar timp de 12 luni, ulterior invechit in sticle 12 luni. Un vin care te uimeste cu aromele care le prezinta, arome de fructe negre coapte, coacaze, fructe de padure. Este un vin taninos , nu foarte corpolent cu  aroma si gust de vanilie. Merge foarte bine cu vanat, carne rosie la gratar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *