Cele 10 porunci in domeniul servirii vinului

In general scoala franceza a fost prima care s-a ocupat de combinarea mancarurilor cu vinul si in faimosul deja Ghid al vinului  de  Raymond Dumay citim“ acordul dintre hrana si vin inseamna trecerea de la artizanat la arta”. Aici gasim si cele “10 reguli de retinut” astfel,

1. Nu se servesc vinuri albe licoroase cu carne rosie sau vanat.

2. Nu se servesc vinuri rosii cu peste si crustacee.

3. Vinurile albe seci se servesc inaintea celor rosii.

4. Vinurile usoare se servesc inaintea celor considerate grele.

5. Vinurile reci se servesc inainte de cele care se beau la temperatura camerei.

6. Se servesc mai intai vinurile cu o gradatie alcolica mai mica.

7. La orice fel de mancare se serveste un vin corespunzator.

8. Se serveste vinul in cel mai bun moment, adica atunci cand este la grad optim de maturare, nici prea vechi si nici prea tanar.

9. Se alterneaza vinurile diferite cu o inghititura de apa.

10. In timpul unei mese, nu se bea doar un singur mare vin.

Desigur acum ar trebuie sa analizam si cateva reguli si principii de asociere a mancarii cu vinul, dar deocamdata astazi va prezint un vin rar o BABEASCA NEAGRA de Nicoresti.

Soiul Babeasca Neagra este rezultat al selectiei populare, din vita salbatica de padure, si a trait in contemporaneitatea unor personalitati ca Burebista, Decebal sau Dicomes. Chiar si Stefan cel Mare a baut un pocal din acest vin.

Vinul de Babeasca neagra are o aciditate ridicata, ceea ce ii confera multa prospetime. Culoarea este rosu-rubinie, vie si stralucitoare. Sunt vinuri usoare, ce se servesc la temperaturi cuprinse intre 10-15 grade Celsius, alaturi de preparate din carne – pui fript, pui la cuptor, cotlet de miel, friptura de vita, frigarui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *