Clasificarea vinurilor

In literatura de specialitate gasim  criterii  diferite de clasificare a acestora. Astfel avem:

CULOAREA: rosu, alb, rose

EFERVESCENTA – vinurile sunt:

  • Ferme sau linistite
  • Energice, usor efervescente, suprapresiunea este sub un bar;
  • Acidulate, cu o efervescenta buna si o suprapresiune intre 1 si 2,5 bari;
  • Spumoase, foarte efervescente, a caror suprapresiune depaseste 3 bari, atingand in cazul vinurilor spumoase de calitate cel putin 3,5 bari, care este nivelul minim prevazut de lege, dar pe care producatorii obisnuiesc sa-l depaseasca;

SOIUL DE STRUGURI:

  • Struguri aromatici din care se produce un vin aromat (ex.Tamaioasa Romaneasca)
  • Struguri  cu un gust neutru din care se obtin vinuri nearomate.

GRADUL DE VECHIME:

  • Vinuri noi, imbuteliate in anul in care au fost culesi strugurii si se beau pana in primavara urmatoare deoarece se altereaza rapid;
  • Vinuri de larg consum se beau abia din primavera urmatoare recoltarii strugurilor;
  • Vinuri cu vechime scurta sunt scoase pe piata in toamna de dupa recoltarea strugurilor si trebuie consumate in 1-2 ani;
  • Vinuri cu vechime medie sunt comercializate dupa 1-2 ani vechime;
  • Vinuri cu vechime indelungata ajung la calitati optime atunci cand au o vechime de peste 2 ani.

Mai exista o clasificare, si anume cea LEGALA in care vinurile sunt:

De masa, denumite si vinuri pentru mancare care pot avea indicatie geografica, mentiunea unui soi de vita de vie si trebuie sa aiba cel putin 9 grade alcolice, dar nu mai mult de 15.

Vinuri de calitate denumite si DOC(Denumire de Origine Controlata) care consta intr-un sistem de norme si indica soiul de vita de vie din care trebuie sa provina, zona de productie, conditiile de mediu si de cultura ale vitei de vie,productia maxima de struguri la ha, gradatia alcolica minima naturala  a strugurilor, culoarea, gustul, mirosul, gradul alcolic minim total, aciditatea vinului in momentul consumului si eventual perioada de vechime. Mai pe scurt un adevarat buletin de identitate. Sticlele trebuie sa fie prevazute cu un timbru de marcare holograf.

Vinurile speciale pentru care este prevazuta o legislatie speciala: vinuri licoroase (fortificate) sunt vinuri completate cu rachiu, alcool sau must concentrat astfel incat sa atinga 16-20 grade alcolice; vinuri aromate-vermutul, completat cu alcool, zahar si extracte vegetale; vinurile spumante-vinuri cu un continut ridicat de anhidrida carbonica, care le face foarte acidulate. Ele rezulta in urma unor prelucrari speciale (metoda champenoise).

Si acest domeniu este foarte vast si vom incerca pe parcurs sa mai revenim pentru a incerca o aprofundare a unor criterii  de clasificare a vinurilor.

Ultima categorie, si anume cea a vinurilor spumante ma face sa ma gandesc imediat la un vin spumant deosebit preparat in regiunea DRAGASANI de catre STIRBEY dintr-un soi foarte vechi-traditional romanesc CRAMPOSIE.

Deja la inceputul secolului XIX, expertii din Franta si Germania au constatat ca Cramposia este un soi potrivit pentru a fi vinificat ca spumant. La Stirbey s-au inceput primele incercari cu recolta 2008 de Cramposie, vinificata conform metodei traditionale “champenoise”: dupa prima fermentare, s-a facut a doua fermentare in sticle de 0,75 litri, vinul maturand pe drojdie in sticle in jur de 18 luni.

In ultimele 3 luni, sticlele au fost puse in pozitie inclinata pe pupitre de remuaj, unde au fost rotite cu grija zilnic, pana cand toate drojdiile s-au depus in gatul sticlelor. Urmeaza procedura de degorjare si dozare, dar fara adaos de zahar, rezultand astfel – dupa inchiderea sticlelor cu dopuri ciuperca – un spumant “brut nature”.

Din aciditatea lui ridicata, impreuna cu mineralitatea fina si fructuozitatea proaspata si eleganta rezulta un vin spumant care trezeste toate simturile, de o usurinta si finete seducatoare, reflectand geniul locului unde s-a nascut si al oamenilor care l-au creat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *