Traditie si modernitate la DOBRUSA

 

“DOBRUSA – este capitala mondiala a vinului bun” a declarat astazi domnul Stoica in deschiderea picnicului de la AVINCIS, societate care se ocupa cu vinificarea strugurilor cultivati pe cele 40 ha in imprejurimile Dragasaniului. Domnia sa a vorbit despre anumite datorii simbolice, fata de stramosii Maria si Iancu Ramniceanu si de asemenea fata de Dragasani, despre traditie, traditia cultivarii vitei de vie de secole si milenii pe aceste meleaguri. Traditia si modernitatea – imbinarea intre ceea ce au lasat stramosii un conac construit in 1904 in stil neoromanesc, stil inspirit din arhitectura ctitoriilor brancovenesti si crama construita in imediata apropiere cu o arhitectura moderna ca un trunchi de piramida, ca o nava  si placata cu piatra de Arnota. Domnul Valeriu Stoica spune in cuvantul sau, ca exista o poveste despre frumos, vinul indeamna spre frumos si isi doreste ca in jurul vinului sa se cladeasca adevarate evenimente culturale, considerand  totodata ca a facut tot ceea ce a fost necesar pentru a avea o poveste a lucrului bine facut. Aici la Dobrusa este centrul universului iubitorilor de frumos, aminteste doamna Cristiana Stoica si pentru ca  astazi, aici se inaugureaza o expozitie de fotografii a unui cuplu de tineri foarte talentati Adina si Andrei Marculescu.

 

Am continuat cu o degustare a realizarilor oenologului francez Ghislain, bazat bineinteles pe strugurii obtinuti in via ingrijita de inginerul agronom Gheorghe Lixandru.

  

Pe cele 40 de hectare sunt cultivate: Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cramposie Selectionata, Negru de Dragasani, Pinot Noir, Pinot Gris, Feteasca Regala, Muscat Otonel, Tamaioasa Romaneasca. Iar ca noutate, amintita astazi de domnul Valeriu Stoica, este ca in ultimii aproape 10 hectare se vor cultiva Feteasca Neagra si poate Novac.

Crama este dotata cu toate mijloacele tehnologice moderne, in beneficiul calitatii :

• un sistem performant de racire a strugurilor culesi;

• microvinificari parcelare;

• zdrobirea blanda a strugurilor intr-o presa pneumatica;

• vinificarea la temperaturi controlate;

• climatizarea cramei pentru o învechire optima;

• baricarea in butoaie produse in Franta.

   

Aceasta deosebita intalnire, prilejuita de o prezentare,degustare a realizarilor 2011 a adus aici pe dealurile Dragasanilor multi invitati, oameni din domeniul vinului, rude, prieteni.

 

Poza stanga: Sergio Faleschini cu sotia (Vinarte) si Mihai Petre Anghel

Poza dreapta: Jean Valvis (proprietar Domeniile Samburesti); Mihai Chitic –Director Comercial Cramele Halewood; Petre Mocanu Director ONIV si Mihai Petre Anghel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *