Un rose de CANNES

Pentru istoria filmului romanesc, editia  a 65–a  2012 de la CANNES va ramane ca editia “Dincolo de dealuri”, filmul cu Alina si Voichita  premiante, editia care acorda marelui public de acasa, inca o data sansa de a accepta, de a adopta si de a iubi filmul romanesc!

Important este ca Mungiu “a confirmat” inca o data, de data aceasta cu “Dincolo de dealuri” cu actritele lui, Cosmina Stratan (28 de ani) si Cristina Flutur (34), care au castigat, impreuna, premiul de interpretare feminina! Amandoua sunt moldovence, de prin Iasi, amandoua jucand cu o concentrare si cu o daruire iesita din comun, amandoua la debut in filmul de lungmetraj!

Dar tot la Cannes avem si un Mondial du Rose in 2012, un vin romanesc de pe la Vanju Mare, care a fost desigur innobilat cu Medalia de AUR si reprezinta imbinarea perfecta intre supletea oferita de Merlot, eleganta si rafinamentul dat de Pinot Noir, vigoarea inconfundabila primita de la Feteasca Neagra. Si pentru ca un campion trebuie apoi si prezentat, a aparut oportunitatea in exceptionala lansare a unei intregi game de vinuri de la Domeniile Vanju Mare, un viitor exponent de seama in domeniul vinului care pana acum a asteptat cuminte sa apara primele confirmari cavinurile sa fie intelese si apreciate. Am primit o invitatie de nerefuzat de la amicul meu Florin Opris, Directorul General al Domeniilor Vanju Mare.

Am sosit mai de dimineata in Bucuresti si cum sunt mai prevazator am cautat Sofa unde mai tarziu mai pe la ora 18 avea loc aceasta prezentare. Apoi la ora indicata m-am strecurat printre numerosii invitati atrasi de eveniment pentru a vedea si mai degraba a gusta un “incoronat de Cannes”. M-am intalnit, s-au mai degraba m-am reintalnit cu placere cu Cosmin Zidurean care ne va ajuta apoi sa intram practic in miezul actiunii de prezentare, cu Sergiu Nedelea care ne va prezenta si interpreta din punct de vedere al specialistului cele 6 sortimente ale Domeniului Vanju Mare. Florin Opris vorbeste despre dezvoltarea manageriala, despre distributia nationala cu cele 3274 puncte de vanzari, despre inceputurile vanzarilor externe si aici ma refer la China, Austria, Germania si despre faptul destul de important ca opinia noastra a consumatorilor este foarte importanta pentru Domeniile Vanju Mare, despre cele 380 ha aflate in cultura, despre surprizele care o sa vina in curand Shiraz, Cabernet Franc…Apoi domnia sa prezinta un important membru al echipei Doamna Anca Fenici, oenologul cramei care confirma ca Rose-ul este o mare realizare si totodata o certitudine a muncii in echipa. Acest Rose se datoreaza si terroir-ului din Vanju Mare, a Merlotului care aici este in proportie de 85% precum si de la Pinot Noir si Feteasca Neagra. Culoarea a fost data de Feteasca Neagra iar toate cele trei asigura astfel vinului un buchet de arome incantatoare. Domnia sa arata ca si celelalte vinuri sunt atent realizate, ceea ce ma face sa fiu mai atent la prezentarea colegului Sergiu Nedelea, un exceptional somelier care stie totdeauna sa aleaga modalitatile cele mai adecvate in a transmite tuturor, pe “limba fiecaruia” informatiile despre vinuri, desigur ca un adevarat manager. Aflam de la dansul ca aceasta zona are un ascendent “negru vanjos” care a castigat in 1898 o medalie de aur la Londra si ca aceste terenuri aflate in imediata apropiere a Dunarii, loc de intretaiere a unor drumuri istorice dau vinuri mandre si aprige.

Primul vin prezentat este Riesling Italian un sortiment care are 13 volume alcolice, zahar 3,8 gr la litru si aciditatea de 6. Culoarea deosebita caracteristica de altfel galben cu reflexe verzui, o aroma discrete de fructe proaspete si un gust proaspat  ca o inviorare de dimineata.

Al doilea vin prezentat este o Tamaioasa Romaneasca vinificat in sec cu un rest de zahar de 3,8 si cu 14 % volume alcolice, ce  are o adevarata vitalitate si te duce cu gandul spre dulce, dar apropierea incantatoare de el iti da totusi senzatia unei inviorari, a unei tendinte de cucerire. A fost bineinteles aplaudat la scena deschisa. Merita.

Si apare medaliatul-vedeta serii care atentie, este imbuteliant in doar 20 000 sticle cu 3,6 grame zahar si aciditate 6 si 13% volume alcolice, o culoare deosebita caracteristica preluata in mare parte de la Feteasca Neagra, un vin fin elegant foarte potrivit zilelor calduroase de vara cu o aroma proaspata de zmeura strivita intre dinti. Sa tot bei…dar cu atentie.

Al patrulea vin prezentat este un Merlot sec de Drincei, rosu rubiniu cu reflexe interesante, parca aici aroma de zmeura este si mai pregnanta. Asociat cu miel, oaie, capra si de ce nu cu un vitel preparat la tava in am aruncat si cateva legume de sezon. Un vin superb.

Urmeaza perla Prince Vlad cules la maturitate deplina. Este nascut aici in Golurile Drincei si isi trage seva din lutul brun roscat de padure cu componenta consistenta  de minerale feroase scaldat de razele soarelui ce se reflecta in miscarile unduitoare ale Dunarii care circula aducand acele influente mediteraneene. Arome de zmeura, mure si care te face imediat sa te gandesti la oarece fripturi de vanat, purcel, vita preparatela cuptor. Are cam 12,5 volume alcool si il recomand la evenimente de mare finete.

Ultimul vin este Tamaioasa Romaneasca – dulce si cred ca a incheiat festivalul acestei deosebite degustari cu gandul ca trebuie neaparat sa bei un pahar cu iubita la un desert fantastic. Arome de trandafiri si citric, dar ai grija cum il bei, cand in bei si cat bei si mai ales cu cine il bei.

Am marcat participarea la acest deosebit eveniment cu cateva poze alaturi de:

    

Oenolog Anca Fenici

Director Marketing  Mariana Garnita

Director General Florin Opris

Si bineinteles alaturi de ROSE de Cannes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *