Vinuri ecologice de la Crama Francu

Localitatea Adamclisi se afla pe drumul national Constanta-Ostrov, la 65 km de tarmul Marii Negre. Zona Adamclisi face parte din Podisul Dobrogei de Sud, pamant vechi si complex sub raport geologic. Este o zona colinara, cu o bogata retea de vai ramificate, ce etaleaza ample terase, generos expuse soarelui. Solul este calcaros si acoperit cu depozite de loess. Clima regiunii este calda, arida, dar optim deschisa curentilor atmosferici.

Zona Adamclisi a fost delimitata ca areal viticol pentru producerea vinului cu denumire de origine controlata, asa cum este si vinul Patrician. Emblema (DOC) constituie garantia calitatii vinului, a carui producere presupune:

  • utilizarea soiului atestat;
  • respectarea metodelor specifice de cultura a vitei de vie, inclusiv respectarea incarcaturii de rodire si a productiei maxime de struguri la hectar;
  • vinificarea, maturarea, conditionarea si imbutelierea vinului în interiorul arealului de producere delimitata;
  • respectarea tehnologiilor specifice de vinificare, maturare, livrare;
  • incadrarea in parametrii de compozitie ai tipului de vin atestat

Podgoria beneficiaza din plin de puritatea mediului inconjurator si a atmosferei. Venind in intampinarea eforturilor de prezervare a zonei – dar dorind, totodata, sa ofere si un produs sanatos consumatorilor sai – vinul Patrician a fost conceput nu doar ca un vin de calitate, ci si ca unul ecologic, legal atestat astfel prin certificarea sa, data de Austria Bio Guarantie.

Podgoria este  tanara, si a fost infiintata in anul 2006.

Datorita caracteristicilor zonei – generoasa din punct de vedere termic – s-a optat dintru inceput pentru o preponderenta a strugurilor destinati producerii de vinuri rosii, corpolente, fara a-i omite insa nici pe cei destinati vinurilor albe, semiaromate. Soiurile de struguri cultivate pe intinderea celor 130 de ha sunt, in ansamblu: Cabernet Sauvignon, Syrah, Feteasca Neagra, Pinot NoirChardonnay, Sauvignon Blanc.

Fiecare bob de strugure este urmarit de la inmugurire pana la coacere si fiecare picatura de vin este tinuta sub atenta observatie de la momentul zdrobirii boabei pana la cel al maturarii complete a sevei sale.

Strugurii sunt culesi manual, cu atentie si grija. Via nu primeste tratamente chimice, ci doar organice, agreate de organismele de certificare ecologica.

Crama deosebita arhitectural se afla in localitatea Adamclisi, langa monumentul Tropaeum Traiani, judetul Constanta, si domina via în mijlocul careia a fost amplasata.

Este o constructie noua, moderna, ce adaposteste :

  • hala de productie;
  • zona de invechire a vinurilor;
  • zona de imbuteliere;
  • laboratorul;
  • zona de degustare a vinurilor.

Conceputa pentru a vinifica intreaga productie proprie de struguri (130 ha vie). Tehnica de procesare a strugurilor este cea gravitationala, fermentatia mustului fiind supravegheata la temperatura controlata.

Pentru invechire, sunt disponibile 1200 baricuri de stejar ars, cu o ardere de nivel medium si medium plus. Baricurile sunt coborate in pivnita, pentru o buna pastrare a umiditatii si pentru controlul unei adecvate temperaturi.

 Vinuri ecologice de la Crama Francu

Vinurile au ajuns si la sediul Ordinului Cavalerilor Vinului European-Legatul Iasi unde au fost prezentate, discutate, analizate si bineinteles degustate.

Gamele: Bob cu bob si Patrician in vitrina CAVALERILOR.

 

One thought on “Vinuri ecologice de la Crama Francu

  1. Buna ziua,

    Reprezint o compnaine de branding in top3 Romania. Oferim servicii de branding pentru producatorii de vinuri, am dezvoltat de-a lungul timpului branduri de renume din industria vinului in Romania. Mi-ati putea intermedia un contact/ intrevedere cu dl Vasile Francu de la Crama Francu sau alti producatori? Impreuna putem face vinurile romanesti sa aiba o eticheta mai atractiva, la nivelul brandurilor competitoare din exterior.

    Toate cele bune,
    Raluca Vasile
    brand consultant
    0721241027

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *