Prezentare si degustare de vinuri de la Crama Garboiu

Legatul Iasi al Ordinului Cavalerilor Vinului European a deschis seria actiunilor cu tema “vinuri traditionale romanesti” cu o prezentare de exceptie gama Livia Crama Garboiu:

Actiunea anuntata din timp si promovata unor personalitati de exceptie a avut loc la o locatie traditionala prin nume si servire : “Boltile Domnesti” din Complexul Palas Iasi.

Dupa prezentarea Cavalerilor, reprezentantul Cramei GARBOIU – Domnul Director de Vanzari Eugen Telisca, a prezentat  profesionist cele 4 sortimente, comentand totodata cu invitatii calitatile si traditiile producerii vinurilor din aceasta zona.

Pentru prezentarea de duminica ora 20 la Restaurantul BOLTILE DOMNESTI din incinta Complexului PALAS: CRAMA GARBOIU –trei vinuri albe din gama LIVIA.

Sauvignon Blanc de la Crama Girboiu, a fost medaliat cu Aur la Concursul International de Vinuri de la Bruxelles.

  • An: 2010
  • Culoare: Alb
  • Podgorie: DOC-CMD Cotesti
  • Soi: Sauvignon Blanc
  • Tara de origine: Romania

Un vin remarcabil cu un buchet specific ce aminteste de coacaze proaspete, arome fine de sparanghel, elegante de ardei gras si combinatie minunata de arome de fructe. Sauvignonul Blanc demisec din gama Livia are o culoare galben-aurie intensa cu reflexe verzui, cu miros placut de grapefruit si fructe exotice, un gust usor mineral, suplu si elegant.

Se recomanda a fi servit ca aperitiv sau alaturi de carne usoara, fructe de mare, branzeturi si legume. Temperatura de servire optima este 8-10°C.

SARBA

Sarba este un soi unic, exotic, specific Vrancei. Acest vin sec din gama Livia este unul sprinten, cu o aciditate potrivita, dar care asigura ca e si corpolent, impresionand prin culoarea galben-verzuie, stralucitoare si frumoasa.

Are un parfum intens de flori de cires si de piersica coapta, este usor si semiaromat. Se potriveste cu un meniu bazat pe preparate de pasare si legume insa aceasta Sarba este un vin suficient de viguros sa sustina si o friptura de porc. Temperatura potrivita pentru consum este la 10-11°C.

PLAVAIE

Plavaia este unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti care se mai cultiva la noi in Romania. Este un soi de vita de vie care se potriveste foarte bine climei temperate, este un vin usor, sec si vioi. Nu este un vin foarte tare (alcoolic), si merge acompaniat cu mancarurile usoare. Se potriveste de minune cu niste platouri de branzeturi proaspete si cu o mancare de peste.

Are o aroma, zic eu, unica. Acest soi ma incanta mai mult decat o Feteasca Alba. Poate fi un vin despre care poti vorbi, sau poate fi un vin la care te poti gandi cand nu il mai ai in fata. Are o aciditate placuta ce il recomanda a face parte si din categoria vinurilor ce pot deveni spumante.

Totodata a fost prezentata cu succes un Roze Merlot & Feteasca Neagra sec care a incantat asistenta prin corpolenta sa si prin gustul sau deosebit. Nasul sau este foarte expresiv, aromele sale amintind de zmeura parguita, condimente si cremene. Gustul moderat este destul de elegant, cu o aciditate de visine si subtonuri vegetale. Nota condimentat minerala este destul de evidenta pe final, datorita alcoolului.

Expunerea reprezentantului Cramei Garboiu a fost apreciata in mod deosebit multi dintre cei prezenti cerand explicatii si clarificari. Vinurile expuse au incantat prin originalitate si personalitate.

Seara degustarii “vinurilor traditionale romanesti” a fost intens mediatizata si printr-un interviu acordat de catre Domnul Anghel Mihai Petre la Radio Iasi prin prezentarea realizarilor deosebite ale Cramei Garboiu.

In editiile urmatoare avem inscrieri notabile: Crama Recas si Crama Purcari.

   

One thought on “Prezentare si degustare de vinuri de la Crama Garboiu

  1. Pingback: Degustari vin | Degustare de vinuri de la Crama Garboiu | Degustari Vin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *