Plaiul viticol Culpiu

In zona deosebit de pitoreasca Ceausu de Campie-Campenita-Culpiu-Maderas se ajunge cu usurinta pe drumul 15 E din Tg.Mures spre Sanpetru de Campie.

Aici pe cele 100 hectare de vita se cultiva soiuri traditionale romanesti vechi: Iordovana, Feteasca Regala, Feteasca Alba, precum si Muscat Ottonel, Neuburger, Riesling Italian, Portugais Bleu.

Sortimente de vinuri produse aici si comercializate

1 BLAZON DE LECHINTA este vinul premium al Podgoriei Lechinta, un cupaj de mare calitate rezultat din imbinarea soiurilor Feteasca Regala si Muscat Ottonel
2 ROSE este un cupaj armonios al soiurilor Portugais-Bleu, Burgund si Pinot Noir
3 FETEASCA ALBA un vin cu gust plin de voiciune si prospetime ce aminteste de mireasma viilor abia inflorite
4 FETEASCA REGALA vin discret aromat, armonic si elegant care rivalizeaza cu cele mai bune vinuri transilvanene
5 RIESLING ITALIAN cu o culoare de galben-verzui si de un gust amarui de migdale

Vinul de Culpiu nu este unul industrial, ci desigur pentru cunoscatori. Cantitatea de vin produsa la Ferma 4 Campenita, unde este fabrica de imbuteliere, este in medie de 400.000 de litri pe an.┬áDar totusi prin eforturi deosebite sunt si realizari, astfel la concursul National de Vinuri si Bauturi Alcoolice organizat la Timisoara, in cadrul Vinvest, 2006, societatea Prescon Mures SA de care apartine aceasta podgorie a obtinut 3 diplome de argint pentru soiurile de vin Feteasca Alba 2003, Feteasca Regala 2003 precum si cupajul intre Feteasca Regala si Muscat Ottonel 2003, denumit comercial “Blazon de Lechinta”, productie 2003, medalia de bronz pentru Riesling Italian 2003, si nu in ultimul rand o diploma de onoare pentru soiul Neuburger 2005. Iar la Concursul International Bucuresti 2006, “Blazon de Lechinta”, an de productie 2005 a castigat medalia de argint. “Am lasat pentru sarbatoare vinul cel mai celebru si mai jinduit al Ardealului, din marea podgorie Lechinta”, spunea cu ceva vreme in urma, cunoscutul si regretatul gastronom Radu Anton Roman.

Acesate vinuri deosebite precum si zona incantatoare sunt pentru turisti adevarate atractii de vacanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *