Noutati la LECHINTA

Comunele care au dreptul sa produca vin Lechinta, conform Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole, sunt: Lechinta, Galatii Bistritei, Matei, Nuseni, Branistea, Petru Rares, Uriu, Sieu-Odorhei, Sanmihaiu de Campie, Micestii de Campie, Budesti, Chiochis, Teaca, Urmenil, Silivasu de Campie, Milas, Sieu, Ghinda, Viisoara, Dumitra, Budacu de Jos, Livezile, Mariselu, Sieu-Magherus si Cetate.

Si asa in aceasta zona mirifica o firma austriaca, AMB Wine, a achizitionat o suprafata viticola de 38 de ha cultivate cu soiuri nobile: 26 de ha in zona Batos (Targu Mures) si 12 ha in arealul viticol Vermes-Lechinta. Suprafata cultivata va fi extinsa pe parcursul anului 2012, in prima faza cu inca 12 ha cultivate cu soiuri nobile, pentru care AMB Wine a incheiat deja toate pregatirile necesare.

In anul 2011 s-a finalizat o prima faza a unitatii de procesare si vinificatie si care a fost pregatita pentru producerea a aproximativ 100.000 de litri de vin. Unitatea a fost construita avand in vedere standardele moderne de procesare si este dotata integral cu utilaje de ultima generatie. Liliac este initiativa d-lui Alfred Michael Beck, propietar al AMB Holding, consortiu austriac cu afaceri in variate domenii de activitate de la imobiliare la agricultura si acum si in domeniul vinului. Initiativa de a investi in aceasta zona este deosebita si a fost posibila si datorita colaborarii cu Ioana Micu, cadru didactic la Universitatea Agronomica din Cluj-Napoca, actual Director Executiv.

Pentru degustarea vinurilor din gama LiliacAMB Wine a construit o cabana speciala iar degustatorului i se dezvaluie astfel o priveliste panoramica asupra zonei viticole, unde arhaicul si modernul se imbina, impreuna cu vinurile unice, spre incantarea simturilor calatorului. Daca aveti drum prin zona, neaparat sa treceti sa vizitati crama si mai ales fermecatoarea cabana de lemn din varful dealului. Nu veti regreta si oricum din ce am inteles sunt deschise circuitului oenoturistic!

Din echipa celor de la Liliac fac parte oenologul Willi Opitz din Burgerland, renumit pentru vinurile dulci (late-harvest, Schilfwein) pe care le realizeaza.

Contribuind activ la dezvoltarea zonala, compania austriaca a modernizat pana la acest moment cca. 3 km de drum care apartine comunitatii Batos si a creat locuri de munca pentru oamenii din zona.

La demararea si dezvoltarea proiectului vinurilor Liliac au contribuit atat specialisti de renume din domeniul pietei vinurilor, cat si unii dintre cei mai buni experti in comunicare si marketing.

Vinurile prezentate sunt: Feteasca Alba 2011; Feteasca  Regala 2011; Chardonnay si Pinot Gris 2011 – un cupaj ce dezvolta un nas intens cu note de baric; Sauvignon Blanc 2011Sauvignon Blanc Private Reserve 2011Merlot Rose 2011; Feteasca Neagra si Merlot 2011; Merlot Private Selection; Nectar de Transilvania.

Un adevarat regal de vinuri reusite si promitatoare tinand totusi cont de varsta tanara a majoritatii viilor din care este obtinuta materia prima .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *