Succes al cunoscatorilor de vin

Profesorul dr.Valeriu V. Cotea, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului, a fost ales in conducerea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), fiind numit in functia de presedinte al Comisiei de Oenologie, una dintre cele patru comisii de specialitate ale organizatiei, pe o durata de trei ani.

Numirea a avut loc cu ocazia celei de-a 35-a editii a Congresului Mondial al Viei si Vinului care a avut loc la Izmir în Turcia în luna iunie. In functia de presedintele OIV a fost aleasa Claudia Quini din Argentina.

Valeriu V. Cotea are 52 de ani si este profesor universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi din anul 1999, iar din anul 2003 este presedintele Patronatului National al Viei si Vinului. Profesorul Cotea a fost în perioada 2001-2007 presedinte al grupului de experti “Codul international al practicilor oenologice”, iar din 2007 presedinte al grupului de experti care elaboreaza Codexul oenologic international.

OIV este o organizatie interguvernamentala infiintata în 1924, formata din 44 de state membre, la care Romania a aderat din anul 1927. Anul viitor, Congresul Mondial al Viei si Vinului va fi organizat de România, în perioada 2-9 iunie, la Bucuresti.

România este un jucator important pe piata mondiala a vinului cu o suprafata de circa 180.000 de hectare cultivate cu vita de vie si o productie anuala de peste 6 milioane hectolitri de vin. În Europa, Romania ocupa locul cinci dupa Spania, Franta, Italia si Portugalia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *