Villa Vinea

Villa Vinea este, la aceasta ora, numele celui mai tanar vin romanesc si este o investitie italiana. Ferma viticola se intinde pe 30 Ha, la 15 km est de Tarnaveni, de-a lungul vaii Tarnavei Mici. Aici se cultiva sapte soiuri de struguri albi si, in premiera pentru aceasta zona, patru de struguri rosii. Vinurile sunt produse in editii limitate – intre 1.500 si 10.000 de sticle – de catre un oenolog italian Celestino Lucin  declarat in 2009 enologul anului în Italia.

Ca dovada a calitatii lor, toate cele sase probe de vin alb  care  au fost prezentate la International Wine Contest Bucharest 2012 au primit medalia de aur si in mod special Gewürztraminer Selection 2011 a fost cel mai bine punctat vin al concursului – la sectiunea “Vinuri linistite”.

Si prezentarea continua in prezenta domnului Marcel Farcas cu Feteasca Regala 2011 sec care pur si simplu reprezinta o adevarata surpriza,  extrem de agreabil, proaspat si parfumat. Acesta cucereste imediat, dar o surpriza deosebita este si Vine Alb, un Kerner din 2011, in premiera pentru Romania. Kerner este un soi originar din Germania obtinut din incrucisarea soiurilor Schiava si Riesling, fapt ce se regaseste un pic si in vinul din pahar. Mirosul de hidrocarburi tradeaza originea unuia dintre parinti, iar consisteta vinului, atipica unui vin alb o punem seama celuilalt “parinte” care este un soi rosu.

Continuam cu un alt vin alb din 2011 – Sauvignon Blanc premium, mai putin spectaculos ca celelalte vinuri, insa extrem de agreabil. Singurul cupaj al degustarii noastre a fost Diamant, o intalnire fericita dintre o Feteasca Regala, Kerner si Riesling de Rin. Dar cel mai popular vin dupa mine este Gewurztraminer Selection 2011. Parfumat, delicat, usor de indragit, acest vin a fost si cel care la concursul de la Bucuresti a luat cea mai mare nota din sectiunea vinuri linistite.

Speram ca in curand sa avem posibilitatea cunoasterii mai indeaproape a acestor deosebite sortimente din aceasta neobisnuita zona.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *