O vizita la Muzeul Viei si Vinului din Moldova aflat in oraselul Harlau

O cladire de patrimoniu, deosebita, cocheta, situata in orasul Harlau, judetul Iasi, str. Logofat Tautu, nr. 7 – asa putem descrie Muzeul.

Constructia dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea si a apartinut unui descendent al logofatului Tautu. Muzeul Viei si Vinului din Moldova a fost inaugurat la data de 20 iulie 2006 si oglindeste prezenta acestei bauturi miraculoase in viata omului .

Primele trei sali ale muzeului surprind prezenta vinului in cadrul celor trei mari momente de trecere din existenta omului: nasterea cu botezul, nunta si moartea cu inmormantarea. Astfel sunt prezentate cu adevarata dibacie obiecte originare, alaturi de sugerarea unor obiceiuri si credinte – practici mitico-magice specfice acestor momente.

Trecand mai departe prin muzeu, vizitatorii au ocazia de a se “odihni” la rascruce de drumuri, in hanul sau ratosul, locul unde se intalneau, cel mai adesea, drumetii de alta data.

Muzeul reuseste sa readuca in discutie vechiul “drum al vinului”: din crama in pivnita, din pivnita in piata, targ, iarmaroc sau chiar peste hotarele tarii. CalAtoria este completata prin prezentarea mijloacelor de transport si de pastrare a vinului.

Urmarind rolul firesc al vinului, vizitatorii fac cunostinta cu “universul domestic” al taranului – cel care produce vinul. Astfel, se prezinta interiorul unei gospodarii din zona Harlaului – interior traditional prezentat cu toate elementele sale definitorii: vatra, coltul de pat, cel de masa si cel pentru pastrarea vaselor si alimentelor.

Holul de la demisol, adaposteste instalatiile tehnice, prezentate cat mai real si natural.

La finalul parcursului muzeal, vizitatorii au ocazia sa cunoasca si sa inteleaga din povestile vinului, cu misticul ce-l defineste. Si desigur aici ai si posibilitatea de a cumpara o sticla de vin de prin partea locului. Muzeograful Paul Iancu spune ca locul este unic in Moldova si ca rivalizeaza cu cele mai importante muzee de profil din lume. Faceti tot posibilul sa ajungeti aici. Merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *