O aparitie de senzatie!

Sunt in Iasi foarte multi producatori de paine, fiecare incercand sa cucereasca clientii prin atractivitate, ingrediente si bineinteles nelipsitele E-uri .

Dar sunt si producatori care au realizat progrese deosebite in ceea ce priveste conditiile de productie, igiena corespunzatoare, linii de productie automatizate care functioneaza dupa principii bine stabilite si in care munca omului se reduce in a privi, urmari, controla. Abia atunci putem vorbi de o igiena si o productie sigura. Si pentru ca am fost invitat de un coleg al meu , cavaler al vinului, am “purces” intr-o dimineata de sambata sa vad pe viu ceea ce am mai auzit si totodata sa vad diferenta fata de modalitatea  “empirica” si total neadecvata timpurilor actuale in care se produce marea majoritate a productiei de paine in Iasi.

Am ramas surprins de ceea ce am vazut la PANIFCOM in noua ei locatie din zona industriala intr-o serie de cladiri ale fostei CFS. In primul rand curatenie de laborator, de asamblare componente electronice sau de producere de  medicamente intr-un institut de cercetare. Am fost impresionat de echipamentele profesionale aranjate in functie de un flux de fabricatie bine gandit. Painea de la dospire si pana la produsul final si care circula pe benzi este urmarita de la distanta de catre operatori, astfel ca interventia omului pe banda se apropie de zero, marind astfel posibilitatea ca la noi sa ajunga un produs total aseptic. Directorul General, pentru ca el este colegul meu, imi prezinta cu o inteleasa mandrie produsele firmei, unele cunoscute de mine prin aprovizionarile specifice fiecaruia din noi. Am fost total surprins de un produs nou care are si o denumire bine aleasa: PAINEA LUI STEFAN – paine “facuta pe indelete in 26 de ore de 8 oameni harnici”. Asa am aflat ca maiaua pentru aceasta paine fermenteaza 26 de ore fata de painea obisnuita care se face in doua ore.

Painea aceasta este facuta dupa o reteta stiuta doar de STEFAN, nepotul celui care a infiintat in 1924 prima moara din istoria PANIFCOM. Si pentru ca orice produs deosebit are nevoie si de marketing, va las pe voi sa apreciati: “Asa-i ca ti-era dor de gustul painii coapte in vatra bunicului? De aroma dulceaga de coca pastrata la dospit sub un stergar de panza alba, precum o comoara de pret? De savoarea si caldura unei bunatati care umple casa de amintiri curate? Afla ca si noua ne-a fost! Si atunci l-am convins pe Stefan…sa reinvie painea aceasta, dupa reteta pe care numai el o cunoaste. Pentru a-i da gustul de demult PAINEA LUI STEFAN este creata dupa metoda traditionala, numai din ingrediente naturale – apa, faina si maia. Si cum nu-i de saga cu maiaua, pe aceasta o lasam o zi intreaga la fermentat. Asa se face ca ne trebuie cate 26 de ore de munca, pasiune si dedicatie sa infaptuim aceasta paine minunata…”.

Painea are o cantitate de 1000gr, este deosebit ambalata si din cate am inteles se poate livra si feliata. Este o aparitie intr-adevar de senzatie si cred ca va fi o oportunitate pentru producator si bineinteles pentru noi cei care dorim sa consumam o paine adevarata la o masa “copioasa” si cu un pahar de vin deosebit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *