O toamna bogata la Casa Panciu

Am programat de mult timp o vizita la Crama Panciu, asa ca am purces dis de dimineata spre localitatea Tifesti situata pe treptele piemonteze ale Subcarpatilor de Curbura. Dupa un drum lung, am ajuns dupa amiaza, in aceasta localitate deosebita  care se gaseste in mijlocul viilor din nordul judetului Vrancea. Viile din aceasta vasta zona deluroasa formeaza in totalitatea ei podgoria Panciu si are trei centre viticole: Panciu, Tifesti si Paunesti cu o suprafata totala de peste 9500 hectare,  vinificarea facandu-se in cele peste 20 de centre viticole din zona. Nu intamplator aici si din aceste inegalabile vii a fost produs in anii “70” primul spumant romanesc.

La iesirea din Tifesti spre Sarbi, Vitanesti pe drumul judetean 205 E ajungem la Crama Panciu (Natura). Facem dreapta pe o alee deosebita, de adevarat gospodar si vedem in fata un adevarat conac : Casa Panciu.

Aici proprietarul, un cunoscut om de afaceri, cavaler al vinului si un fin cunoscator al viticulturii si pomiculturii Daniel Guzu, a facut in asa fel incat aceasta zona sa revina la viata. Podgoriile au fost replantate, s-au investit in utilaje, cisterne, baricuri, plantatii noi de mere, depozit de pastrare a merelor in atmosfera controlata, utilaje pentru prelucrarea merelor, producerea sucurilor si ambalarea in bag-in-box-uri.

Sunt fermecat de ceea ce vad si incerc totusi sa inteleg DE CE in alta parte nu se poate. Discutiile continua bineinteles pe aceasta tema, apoi sunt indrumat sa intru in vie.  Aici  eu  parca nu imi cred ochii, pur si simplu  imagini uluitoare cu ciorchini de strugurii care stralucesc in adierea razelor de soare. Parcurg cateva randuri de vie avand astfel posibilitatea de a cunoaste indeaproape aceste aglomerari de boabe cu incredibila Feteasca Neagra si inconfundabila Cabernet Sauvignon. Este ceva deosebit, o frumusete.

Nu ma pot abtine si normal gust din aceste deosebite si incantatoare minuni ale pamantului. Ma plimb pur si simplu prin vie pana cand incet, incet soarele da semne de oboseala iar lumina lui se scurge ca o “lacrima” pe frunzele din vie, alunecand spre pamant.

Dealul Sarbilor din Tifesti este scaldat in apele Putnei la vest si de cele ale Susitei la est fiind  un paradis al cultivarii vitei de vie  si unde se produc unele din cele mai bune vinuri albe si rosii. Particularitatile de neegalat ale solului, umiditatea echilibrata a  zonei si o excelenta expunere la soare, oferita de pozitia geografica fac astfel ca licoarea strugurilor sa aiba o aciditate mult  mai mare fata de media pe tara. Crama Natura este inima, dar si sufletul vinurilor provenite din cele peste 100 hectare  cultivate cu soiuri frantuzesti precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel si Cabernet Sauvignon, dar mai ales cu cele mai renumite si  apreciate soiuri romanesti: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Babeasca Neagra, Feteasca Neagra, Sarba, Plavaia.

Vinurile produse aici sunt cunoscute si apreciate fiecare an reprezentand un plus de valoare si o garantie a faptului ca aici se munceste cu responsabilitate si de asemenea cu o mare raspundere si apreciere pentru OMUL CONSUMATOR.

Este bine ca astazi apar producatori care sustin si apreciaza aceast “nesemnificativ“ element al ciclului economic si anume CONSUMATORUL.

Apreciez foarte mult ceea ce am vazut si sper ca in curand aceste vinuri sa incante cat mai multi consumatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *