Festivalul National al Vinului din Republica Moldova

Cu  putin timp inainte sunt invitat de colegul meu Consulul Ordinului Cavalerilor Vinului din Republica Moldova si sef al Legatului Chisinau Alexandru Sapojnic sa particip la deschiderea oficiala a evenimentului Sarbatoarea Vinului Moldova – Ziua Nationala a Vinului editia a XI –a.

Asa ca vineri 5 octombrie cam pe la ora 10 plec spre granita cu intentia de a ajunge in timp util la Chisinau asa cum am promis prietenului meu. La granita am avut noroc sa trecem destul de repede  si surpriza la biroul Moldovei primim si pliante cu evenimentul. O initiativa destul de laudabila, mai ales ca in acest pliant se face referire la podgorii, crame si totodata se insista pe turismul vitivinicol. Consult pliantul si constat ca vinificatorii din Moldova au creat si produc peste trei mii de denumiri de produse alcoolice dintre cele mai variate: de la aperitive, tarie nationala, vodka, lichioruri, coniacuri, spumante, vinuri linistite albe, rosii si roze, seci si de desert, ice wine, si chiar whisky, gin, rom si alte bauturi exotice. Toate aceste se pot degusta la circa 170 de intreprinderi vinicole, iar cele mai performante sunt incluse in opt rute ale vinului. Moldova este cunoscuta prin renumitele si unicele orase subterane, cum ar fi: Cricova, Milestii Mici, Purcari, pivnitele din Branesti, Lion Gri, unde cei mai pretentiosi vizitatori pot degusta licori dintre cele mai selecte in ambianta de basm a acestor deosebite palate subterane. Totodata turismul vitivinicol in Moldova reprezinta o posibilitate de vizitare a cramelor, degustarea vinurilor, cazarea in locuri special amenajate in interiorul podgoriilor, activitati specifice alimentatiei publice.

Ajung in sfarsit la Chisinau, dupa care impreuna cu colegul meu plecam in zona Orheiul Vechi pentru a participa la prima intalnire a cavalerilor vinului din Legatul Chisinau. Intrand in cadrul complexului arheologic Orheiul Vechi, nu simti cand se termina semnul civilizatiei prezente, fiindca este prea puternic socul celui dintai contact cu lumea de basm daltuita in piatra si care apare brusc in fata ochilor. Amplasat intr-un peisaj a carui alcatuire este uimitor de contrastanta cu relieful obisnuit,  in general pentru morfologia geografica a Basarabiei: Orheiul Vechi este o colosala si covarsitoare surpriza. Oricate explicatii vor cauta geologii naturalisti si istoricii, nimeni nu va putea explica pana la capat fantastica opera de asamblare intr-o tulburatoare armonie a irepetabilei diversitati din peisajul basarabean. Este o adevarata opera de arta in care generozitatea revarsata de natura este completata in mod fericit de amprenta umana. Aici la Pensiunea traditionala Butuceni, proprietatea colegului nostru Anatolie Botnariu, se desfasoara fericitul eveniment. Dupa o vizita in zona si dupa traditionala primire moldoveneasca colegul Alexandru Sapojnic deschide seria intalnirilor cavalerilor din Moldova. Dupa discutiile introductive, se prezinta in continuare o multitudine de sortimente de vinuri care pun la grea incercare specialistii prezenti. Dar bineinteles aprecierile deosebite incep sa apara. Suntem fericiti sa putem degusta minuni ca: Negru de Purcari, Traminer de Chateau Vartely, Vinul Spumant Brut de Cricova si INEGALABILUL ICE WINE – Purcari etc.

  

  

Ajung cu Sandu Sapojnic la Hotel VILA VERDE din Chisinau acolo unde de fapt sunt cazat. A doua zi adica pe 6 octombrie vom participa, cativa cavaleri ai vinului la Sarbatoarea Nationala preecum si ca invitati speciali la Evenimentul  aniversar 185 ani de traditie si succes Vinaria Purcari.

Dupa o vizita la diferite standuri in care am constatat ca colegii mei au legaturi foarte stranse cu multi producatori de vinuri, asta si prin faptul ca am fost foarte bine primiti si am degustat cu aceasta ocazie o multitudine de probe de vinuri, de o exceptionala valoare. A venit si timpul evenimentului mult asteptat.

Totul parca a intrat intr-o atmosfera de mare profesionalism, de o finete organizatorica, de prezenta deosebita a unor mari artisti si desigur dirijorul Ghe.Mustea. Suntem serviti la mese cu meniuri alese si bineinteles vinuri alese: Pinot Gris, Rose, Negru de Purcari si desigur Ice Wine. Cu acest deosebit eveniment am ocazia revederii cu Victor Bostan directorul Vinariei Purcari.

Cu Victor Bostan – directorul Vinariei Purcari.

Multumim Purcari pentru tot ce reprezinta acest deosebit brand PURCARI. Avem invitatie de a participa noi cei din Legatul Iasi la o vizita la Crama Purcari. Speram sa ajungem cat mai curand.

  

  

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *