Eveniment Stiftingsfest 2012

Pregatit din timp si intr-un elan mai mult patriotic, ma indrept incet dar sigur spre obiectivul propus, acela de a participa impreuna cu mai multi colegi la Festivalul Stiftingsfest de la Eisenstadt. Drumul trece bineinteles prin Romanica, asa ca trebuie sa am…rabdare pana dau in M 5 apoi M 0 si in sfarsit M 1 (sunt autostrazi, dar din acelea “bozgoresti”).

Cu rabdare ajung joi 18 octombrie 2012 la Sopron, o localitate interesanta de la granita cu Austria (de fapt o enclava  fosta austriaca). Aici suntem cazati la Hotel Panonia – Best Western din Sopron, o excelenta cladire veche din centrul orasului. Pana spre ora 19 se cam strang toti cei care au promis ca vor ajunge la acest eveniment, asa ca punem de o intalnire MARE a delegatiilor din Consulatele Romaniei si a Republicii Moldova, in apropiere la un local foarte interesant – steakhouse Papa Joe’s. Participa Marius Farmazon, Bogdan Ghilculescu, Paul Stoicescu, Bogdan Ionescu, Marcello Battaglia, Anghel Mihai Petre, Grigorescu Iulian, Cojocariu Mihai, Amihaesei Neculai, Catalin Paduraru, Daniela Paduraru, Dan Silviu Boierescu, Stefan Gogota, Ghenadie Bobeica, Sapojnic Alexandru, Spac Valentin. Se mananca bineinteles un steak si se bea un cupaj Papa Joe’s, dupa care punem la punct programul zilelor urmatoare.

A doua zi pe 19 octombrie este o zi libera, asa ca se fac grupuri pentru Viena, Pandorf, Eisenstadt sau chiar Sopron. Vizite interesante presarate cu inevitabilele cumparaturi mai mult sau mai putin “viticole”.

Seara in jurul orelor 18 domnul Ambasador Josef Jenei face o surpriza venind cu un autocar pentru a fi transportati la anuntata vizita-excursie-degustare la un coleg “cavaler” din imediata apropiere Franz Weninger, spre Horitschon. Ajungem in sfarsit bucurosi ca astfel vom putea “accesa” liber la bunatatile austriece…fie ele si bahice.

Suntem intampinati, bineinteles Josef Jenei si NOI, de gazda noastra Franz Weninger, care intr-un spirit total german incepe cu inceputul: locul unde se face vinul, crama, pivnita si apoi spre sala de degustatie (mai multe informatii tot aici , dar in alt articol).

Plecam spre Sopron pe la ora 23 si nu facem mai mult de 10 km. Suntem tacuti, dar multumiti: am mancat, am gustat “ceva”, am si cumparat, dar am primit si cadou.V inurile sunt deosebite, si colegul nostru este specializat pe vinuri rosii, ulei din samburi de struguri, otet din vin si “agurida”.

A doua zi dupa obisnuitul mic dejun, plecam fiecare cum poate spre Eisenstadt (cam 12 km). Aici avem ocazia cunoasterii si a vizitei orasului, acum capitala landului Austriei: BURGENLAND. In drum spre Catedrala unde va avea loc evenimentul si fata in fata cu Palatul Esterhazy se afla un neobisnuit loc de degustare de vinuri. Am “studiat” cale de 30 minute doua sortimente de vinuri deosebite un Pinot Noir si un cupaj alb (amanunte in alt articol). Ajungem in sfarsit  la Catedrala, unde avem parte de o  adevarata procesiune, coloane intregi de cavaleri din diferite tari sosesc pentru acest eveniment.

 

 

 

 

Intram in Catedrala, unde in prezenta Clerului si a mai marilor Senatului Ordinului Cavalerilor Vinului European are loc slujba urmata de INOBILAREA CAVALERILOR. Dupa acest emotionant eveniment plecam in coloana spre Esterhazyplatz, unde are loc o mica reprezentatie: cu salve de pusca, fluturarea drapelului, cantece ale fanfarei.

 

 

Apoi ne strecuram pe o strada pietonala Hauptstrabe cu mari magazine spre Hotelul-Restaurant Burgenlad unde are loc masa festiva si bineninteles degustarea de vinuri. Despartirea este mai grea, dar speram ca la anul sa ajungem din nou si sa avem parte  de un timp la fel de bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *